Sarah Angelo (Maggie Walker hs), George Berry (Virginia Commonwealth), Amit Bilgi



Download 58.9 Kb.
Date conversion11.10.2016
Size58.9 Kb.
2009 Fall Novice Tournament

Written by:



Sarah Angelo (Maggie Walker HS), George Berry (Virginia Commonwealth), Amit Bilgi (Southside HS), Matt Bollinger (St. Anselm’s HS), Stephen Eltinge (Thomas Jefferson HS), Neil Fitzgerald (Eden Prairie HS), Diana Gerr (Thomas Jefferson HS), Douglas Graebner (Whitman HS), Neil Gurram (Detroit Country Day HS), William Horton (Alpharetta HS), Sandy Huang (Paul L. Dunbar HS), Chuhern Hwang (Virginia), Matt Jackson (Georgetown Day School), Gaurav Kandlikar (Eden Prairie HS), Anurag Kashyap (Massachussetts Institute of Technology), Thomas Littrell (Liberal Arts and Sciences HS), Graham Moyer (State College Area HS), Ikshu Neithalath (Clayton HS), Benji Nguyen (Liberal Arts and Sciences HS), Aaron Pellowski (Liberal Arts and Sciences HS), Charlie Rosenthal (Carleton), Donald Taylor (Illinois), Harry White (Virginia Tech), Zhao Zhang (Harvard)
Edited by Sarah Angelo, Charlie Rosenthal, and Zhao Zhang
Special Thanks to George Berry, Charlie Dees, Donald Taylor, Andy Watkins and Dwight Wynne for their oversight and organizational assistance

Fall Novice

Round 1
1.The largest of these events in American history was led by Charles Deslondes and named after the German Coast. Another one of these started after the murder of the Travis family. In addition to those led by Denmark Vesey and Gabriel Prosser, one of these actions done at sea resulted in the Amistad affair. For 10 points, name this common fear of nineteenth century southerners, which included one led by Nat Turner.

ANSWER: Slave Revolts [accept clear equivalents]


2.Members of this faith use four or five intercalary days to prepare for a nineteen-day fast during the last of its calendar’s nineteen months, and it is symbolized by a nine-pointed star. Sacred writings of this faith include The Seven Valleys and the Book of Certitude. Known for its World Centre in Haifa, Israel, and for its promotion of religious and racial unity, this is, for 10 points, what religion believing in God’s gradual revelation through figures like Krishna, Jesus, and, more recently, the Bab and Baha’ullah?

ANSWER: Bahá’i Faith


3.This composer published sixteen pieces including a "Dumka" and a polka that was inspired by a Hungarian-style work by Brahms. In addition to Slavanic Dances, this man composed the a symphony that quotes "Swing Low, Sweet Chariot" and was inspired by the Song of Hiawatha that has a "largo" movement. For ten points, name this Czech composer who lived in America when he wrote his Symphony Number 9 in E minor, subtitled From the New World.

ANSWER: Antonin Dvorák (Pronounced DVOR-zhak)


4.At the Battle of Vosges, this man defeated the Suebi forces led by Ariovistus. At the Battle of Alesia, he defeated Vercingetorix, as described in his Commentaries on the Gallic War, and, at the Battle of Pharsalus, he defeated Pompey the Great. This man also started the Roman Civil War by crossing the Rubicon. For 10 points, name this Roman statesman who, with Crassus and Pompey, formed the First Triumvirate and was assassinated by Cassius and Brutus on the Ides of March.

ANSWER: Gaius Julius Caesar


5.The commonly accepted etymology of this object's name is a metaphor for gallows, and one god pierced himself with a spear and hanged himself from this object for nine days and nights in his quest to attain wisdom. This object is cared for by the Norns, and the Aesir meet at the Well of Urd under this object. Its shaking is one of the portents of Ragnarok, the squirrel Ratatosk scurries across it, and it supports the nine realms. For 10 points, name this giant ash, the “World Tree” of Norse mythology.

ANSWER: Yggdrasil

6.The leader of this nation’s southern region is Salva Kiir and a prominent opposition leader in this nation is the Islamist Hassan al-Turabi. The International Criminal Court issued an arrest warrant for this nation’s president, Omar al-Bashir, who denies supporting the Janjaweed milita. With capital at Khartoum, this is, for 10 points, what African nation, site of genocide in its Darfur region.

ANSWER: Republic of the Sudan or Jumhuriyat as Sudan


7.This state’s northeastern corner contains the Endless Mountains, and this state’s Laurel Highlands contain its highest point, Mount Davis. Wilkes-Barre is on the Susquehanna River in this state, and major cities include the Lehigh Valley’s Allentown and Erie. Lancaster County is home to this state’s namesake “Dutch”. For 10 points, name this state with capital at Harrisburg, home of Pittsburgh and Philadelphia

ANSWER: Pennsylvania


8.“The History of Astronomy” is one of his Essays on Philosophical Subjects, and another work by this man talks about “different progress of opulence” and “the nature, accumulation, and employment of stock” and includes a parable about a butcher, baker, and brewer, whose self-interests promote general welfare. This man also defined a metaphor for the self-regulating nature of free markets. For 10 points, name this Scot who created the “invisible hand,” the author of The Wealth of Nations.

ANSWER: Adam Smith


9.This artist created the dream sequence for Hitchcock’s Spellbound and collaborated with Luis Bunuel on the film Un Chien Andalou. This creator of Lobster Telephone also painted the “disintegration” of another of his works. That work features yellow cliffs in the upper right and ants swarming on a pocket watch in the bottom left. For 10 points, name this Spanish surrealist who painted three melting clocks in The Persistence of Memory.

ANSWER: Salvador Dali


10.One work by this author describes a doctor's attempts to convince his town that its baths are contaminated and another sees Halvard Solness fall from a tower on the top of his home, An Enemy of the People and The Master Builder. In another play the title character commits suicide with one of her father's pistols. For 10 points, name this Norwegian playwright who wrote about Jørgen Tesman’s wife and Nora Helmer’s escape from the title dwelling in Hedda Gabler and A Doll’s House.

ANSWER: Henrik Ibsen


11.One form of this property is divided by thermal diffusivity in expression of the Prandtl number. When this property’s value equals zero, the Navier-Stokes equations simplify into Euler’s equations, and the Reynolds number is the ratio of inertial forces to this property. Its kinematic variety is measured in stokes, while its dynamic variety is measured in poise. Newtonian fluids have a constant value of, for 10 points, what measure of a fluid’s resistance to flow?

ANSWER: viscosity

12.This leader created the Table of Ranks, and he lost the Battle of Narva before winning the Battle of Poltava, both of which he fought against Charles XII of Sweden in the Great Northern War. This man, who founded his country’s Academy of Sciences and forced the nobles to shave their beards, built a new city on the Neva River. That city became the capital of his country and a major port on the Baltic Sea. For 10 points, name this Westernizing tsar of Russia known as "the Great."

ANSWER: Tsar Peter I of Russia or Tsar Peter the Great of Russia [prompt on Peter]


13.One character in this novel also serves as the protagonist of Jean Rhys’ Wide Sargasso Sea. At Gateshead, the title character is abused by Mrs. Reed, and later, while at Lowood, the protagonist befriends Helen Burns, who dies of consumption. Bertha Mason burns down Thornfield Manor at the end of this work, causing the titular character and former governess to return to Edward Rochester. For 10 points, name this Victorian novel written by Charlotte Bronte.

ANSWER: Jane Eyre


14.Codocytes are target-shaped varieties of these entities, and immature ones are named reticulocytes. These structures usually lack nuclei and are biconcave, but mutate into a crescent-shape when afflicted with sickle-cell anemia. Destroyed in the spleen, for 10 points, name these cellular components developed in the bone marrow which transport hemoglobin and carry oxygen from the lungs to the tissue.

ANSWER: red blood cells [or erythrocytes; or erthryons; or haematids]


15.This battle saw Otto Skorzeny impersonating American troops and the perpetration of the Malmedy Massacre. After this battle, the losing side retreated to the Siegfried Line. In the siege of Bastogne during this battle, Anthony MacAuliffe replied to the German demand for surrender from his 101st Airborne Division with “Nuts.” This attack in the Ardennes forest was, for 10 points, what final major German offensive of World War II?

ANSWER: Battle of the Bulge or Ardennes-Alsace campaign or Unternehmen Wacht am Rhein or Operation Watch on the Rhine or Operation Guard on the Rhine


16.This author wrote about his time with Mateo Ximenes in Tales of The Alhambra, and his pseudonym purportedly found some of his stories in the papers of Diedrich Knickerbocker. In one short story by this man, the protagonist sleeps in the Catskills for 20 years while in another, Brom Bones scares away Ichabod Crane. For 10 points, name this American author of The Sketchbook of Geoffrey Crayon, which contains “Rip Van Winkle” and “The Legend of Sleepy Hollow.”

ANSWER: Washington Irving


17.The absence of these features can cause isostatic rebound. These features create paternoster lakes and parallel ones are responsible for arêtes. These features also create kames, which often form with kettle lakes. These features often form from firn in cirques and their retreat creates eskers and drumlins and leaves moraine. For 10 points, name these features that can be tidewater, alpine, or continental, slow-moving rivers of ice.

ANSWER: glaciers (accept ice caps or ice sheets or equivalents before paternoster)

18.One author from this country describes a man who sells his family's land to The Emperor in The Silent Cry. In addition to Oe, a poet from this country wrote about the sea at Sado and a frog jumping into a pond. In addition to the author of Narrow Road to the Deep North, another author from this country described Lady Aoi’s relationship with the title prince in The Tale of Genji. For 10 points, name this homeland of Basho and Lady Murasaki.

ANSWER: Japan [accept Nippon-koku; or Nihon-koku]


19.Faraday’s laws can be used to find the mass of a substance altered in this process. The Hall-Heroult process involves dissolving alumina in cryolite and then performing this process. This method was used by Davy to discover potassium, sodium, barium, and calcium, and performing this process on water yields hydrogen and oxygen gas. Sometimes seeing precipitates at the cathode, for 10 points, name this process in which reactions are driven by an electric current.

ANSWER: electrolysis


20.This artist designed a series of paired Corinthian columns for the dome of St. Peter’s Basilica and a never-built pyramid for the tomb of Pope Julius II. That tomb contains his sculpture of a horned biblical figure with a large beard. In addition to Moses, he also carved a sculpture of Mary cradling Jesus in her lap, as well as a huge sculpture of a biblical figure holding a slingshot. For 10 points, name this sculptor of the Vatican Pieta and the huge marble David.

ANSWER: Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni


21.In one work by this man, several men on a beach do nothing to help a lifeboat carrying a correspondent and an oiler. In addition toThe Open Boat,” this author wrote a novel in which Pete becomes the title character’s lover before she becomes a prostitute and another novel in which wavering troops are led in battle by Wilson and Henry Fleming, who receives the titular wound from a rifle butt. For 10 points, name this author of Maggie: A Girl of The Streets and The Red Badge of Courage.

ANSWER: Stephen Crane


1.In the first step of this cycle, RuBisCO fixes carbon dioxide. For 10 points each:

[10] Name these set of dark reactions, named after the recipient of the 1961 Nobel Prize in Chemistry.

ANSWER: Calvin-Benson-Bassham cycle [or C-3 cycle]

[10] The Calvin cycle is part of this process which converts carbon dioxide into various organic compounds and oxygen.

ANSWER: photosynthesis

[10] The Calvin cycle takes place in this anatomical part of chloroplast. It is a fluid found between grana.

ANSWER: stroma


2.This symphony, written to impress Harriet Smithson, uses an idee fixe and includes a representation of the main figure taking opium. For 10 points each:

[10] Name this musical composition that features sections such as “Dream of a Witches’ Sabbath” and “March to the Scaffold."

ANSWER: Symphony Fantastique or The Fantastic Symphony

[10] This composer of Symphony Fantastique also adapted a Goethe work in The Damnation of Faust and drew inspiration from Lord Byron for Harold in Italy.

ANSWER: Hector Berlioz

[10] In Harold in Italy, Berlioz was commissioned to write a solo for this instrument by Paganini which may better known for being slightly bigger than a violin.

ANSWER: viola
3.Hanuman is sometimes considered Shiva’s 11th one, and Vishnu’s include Krishna and Kurma. For 10 points each:

[10] Identify this term for an earthly incarnation of a Hindu deity.

ANSWER: Avatara

[10] This avatar of Vishnu is the subject of a work by Valmiki in which he rescues his wife Sita from the demon Ravanna with the help of Hanuman.

ANSWER: Rama Accept Ramachandra

[10] The sixth avatar of Vishnu, Rama-with-an-Axe, once attacked this child of Parvati who was given an elephant head after his was cut off by Shiva.

ANSWER: Ganesha
4.Newton’s Second Law describes this as mass times acceleration. For 10 points each:

[10] Name this measure of “push” or “pull” on an object in physics, types of which include frictional, normal, and gravitational.

ANSWER: force

[10] Force is the rate of change of this property symbolized lower-case p. It can be defined as mass times velocity, and is always conserved in closed systems.

ANSWER: linear momentum [do not accept or prompt “angular momentum”]

[10] The change in momentum as a force is applied can also be calculated as this quantity symbolized J, a definite integral of force with respect to time.

ANSWER: impulse
5.This sculpture is housed in a chapel designed to resemble a theater, complete with patrons in boxes. For ten points each:

[10] Name this statue, which shows an angel about to pierce a nun with a brass arrow.

ANSWER: The Ecstasy of St. Theresa

[10] The Ecstasy of St. Theresa was created by this sculptor of noteworthy busts of Scipione Borghese and Constantina Buonarelli, The Fountain of Four Rivers, and Apollo and Daphne.

Answer: Gianlorenzo Bernini or Giovanni Lorenzo Bernini

[10] The Ecstasy of St. Theresa is an example of this highly theatrical artistic style, exemplified in architecture by Bernini’s Piazza de San Pietro and Borromini’s San Carlito.

Answer: Baroque
6.In this play, George and Martha invite a new professor to their house. For 10 points each:

[10] Name this play by Edward Albee also featuring Honey and Nick, the name of whose titular English author is sung by mistake.

ANSWER: Who’s Afraid of Virginia Woolf?

[10] Edward Albee also wrote a novelization of a musical based on this novella about Holly Golighty, who thinks that nothing bad can happen at the title location.

ANSWER: Breakfast at Tiffany’s

[10] Breakfast at Tiffany's is a work of this author of Other Voices, Other Rooms and a true crime novel about the murder of a Kansas family, In Cold Blood.

ANSWER: Truman Capote
7.In typical Jacksonian fashion, Andrew Jackson asked Congress to send in federal troops to resolve the Nullification Crisis. For 10 points each:

[10] This state attempted to declare the Tariffs of 1828 and 1832 null and void within its borders.

ANSWER: South Carolina

[10] This South Carolinian vice president, a fervent supporter of states rights, backed South Carolina during the Crisis. He resigned partially due to the Peggy Eaton affair.

ANSWER: John Caldwell Calhoun

[10] Another Jacksonian controversy involved this entity, headed by Nicholas Biddle. Henry Clay called for an early renewal of its charter. Jackson combated it by creating “pet banks”.

ANSWER: Second Bank of the United States [prompt on Bank of the United States; do not accept First Bank of the United States]
8.The Herfindahl-Hirschman Index for this kind of market structure is 10,000. For 10 points each:

[10] Identify this market structure in which there is only one seller among all buyers.

ANSWER: monopoly

[10] In a monopoly, elasticity measures the percentage change of this quantity stemming from a 1% change increase in price.

ANSWER: demand

[10] To maximize profit, a monopolist should set output where marginal revenue is equivalent to this value, the cost of producing one more unit of a good.

ANSWER: marginal cost

9.This character mistakes windmills for giants. For 10 points each:

[10] Name this man of La Mancha who rides the horse Rocinante, duels The Knight of the White Moon, and loves the idealized Dulcinea.

ANSWER: Don Quixote de la Mancha or Alonzo Quixano [Accept any bolded name]

[10] Don Quixote was written by this author who also wrote about Elicio and Erastro in La Galatea.

ANSWER: Miguel de Cervantes Saavedra

[10] This squire of Quixote is approached by Ricote, who asks him to help find some treasure, and rides the donkey Dapple.

ANSWER: Sancho Panza [Accept either]


10.The Aswan Dam was built on this river, and it splits into two major tributaries near Khartoum. For 10 points each:

[10] Name this longest river in the world, which empties into the Mediterranean Sea near Cairo and has White and Blue sections.

ANSWER: Nile River

[10] This African river originates in Guinea and flows past Timbuktu, and it flows through its two namesake countries before emptying into the Gulf of Guinea.

ANSWER: Niger River

[10] This river is the second-longest river in Africa, and it forms the border between two namesake countries before reaching the Atlantic Ocean.

ANSWER: Congo River [accept Zaire River]
11.He was challenged to a drinking contest by Utgard-Loki but lost because his horn of mead was actually connected to the ocean. For 10 points each:

[10] Name this son of Odin and the giantess Jord, the husband of Sif and the Norse god of thunder.

ANSWER: Thor

[10] Thor wields this hammer that always returns to its wielder and was created by two dwarves as part of a bet against Loki.

ANSWER: Mjollnir

[10] Thor impersonates this goddess of love and possessor of a chariot drawn by cats to retrieve Mjollnir from the giant Thrym, who had demanded this member of the Vanir in exchange.

ANSWER: Freya
12.This novel's protagonist travels to the city upon hearing that his sister Gertude is ill. For 10 points each:

[10] Name this novel in which the Zulu Reverend Stephen Kumalo then searches for his son Absalom, who has gone astray.

ANSWER: Cry, the Beloved Country

[10] This author of Cry, The Beloved Country also wrote about the downfall of Pieter Vlaanderen in Too Late The Phalarope.

ANSWER: Alan Stewart Paton

[10] In addition to being the homeland of Alan Paton, this nation also produced the anti- Apartheid author of MASTER HAROLD...and the Boys, Athol Fugard.

ANSWER: Republic of South Africa

13.For 10 points each, answer the following about the manliest man on film, Clint Eastwood.

[10] Eastwood played this San Francisco police office in five movies. While pointing his .44 Magnum at a criminal, this character says “You’ve got to ask yourself one question: do I feel lucky? Well, do ya, punk?”

ANSWER: “Dirty” Harry Callahan [accept either]

[10] Eastwood showed a softer side by directing this 2004 Best Picture winner about a female boxer played by Hilary Swank. Eastwood starred as her trainer, Frankie Dunn.

ANSWER: Million Dollar Baby

[10] Marty McFly, played by Michael J. Fox, gives his name as “Clint Eastwood” in the third part of this 1980s trilogy about a time traveling Delorean invented by Dr. Emmett Brown

ANSWER: Back to the Future


14. These sets of numbers can be generated using Euclid’s formula, which can be proven using Gaussian integers. For ten points each:

[10] Name these set of numbers named after a Greek mathematician, which take the form a squared plus b squared equals c squared

ANSWER: Pythagorean Triple

[10] This “final” theorem expands on the idea of the Pythagorean Triple, showing that there are no positive integer solutions to a to the n plus b to the n equals c to the n greater than 2.

ANSWER: Fermat’s Last Theorem

[10] This man proved Fermat’s Last Theorem in 1995, over three and a half centuries after Pierre de Fermat conjectured it.

ANSWER: Andrew Wiles
15.Eamon de Valera founded this nation’s largest political party, Fianna Fail. For 10 points each:

[10] Name this nation, with capital at Dublin. Its northern neighbor is still part of the United Kingdom.

ANSWER: Republic of Ireland or Eire

[10] This organization’s goal is to end British rule in Northern Ireland. Its political arm is Sinn Fein and leaders in its past include Michael Collins and Bobby Sands.

ANSWER: Provisional Irish Republican Army or PIRA or Oglaigh na Eireann

[10] This 1916 rebellion on a namesake holiday led to the proclamation of an Irish Republic and the beginning of armed resistance against British rule.

ANSWER: Easter Rising or Eiri Amach na Casca

16.He is the Thane of Glamis who is prophesied by the Three Witches to become King of Scotland. For 10 points each:

[10] Name this title character of a Shakespearean play who murders King Duncan with the encouragement of his wife.

ANSWER: Macbeth

[10] This fellow general is murdered by Macbeth due to the Witches' third prophecy, that he shall beget kings, but his son Fleance escapes.

ANSWER: Banquo

[10] Macbeth is told that he cannot be killed by man born of woman, but this warrior born through Caesarian section is able to kill him.

ANSWER: Macduff


17.This procedure is used to create a namesake curve on which the equivalence point lies. For 10 points each:

[10] Name this laboratory procedure that can be used to find the concentration of an acid.

ANSWER: titration

[10] Weak acids are titrated with strong types of this substance.  Examples include sodium hydroxide and potassium hydroxide.

ANSWER: strong bases

[10] This indicator is used for a weak acid-strong base titration.  It is clear in an acidic environment but turns pink in a basic environment.

ANSWER: phenolphthalein
18.He was called the “Hero of Two Worlds” because of his fighting in the Uruguayan Civil War as well as in his home country. For 10 points each:

[10] Name this leader of the Red Shirts who overthrew the Kingdom of the Two Sicilies.

ANSWER: Giuseppi Garibaldi

[10] Garibaldi was a major force in the unification of this country, whose first king after unification was Victor Emmanuel II.

ANSWER: Kingdom of Italy or Regno d’Italia

[10] This prime minister of the Kingdom of Piedmont-Sardinia and founder of the newspaper Il Risorgimento became the first prime minister of the unified Kingdom of Italy.

ANSWER: Count Camillo Benso di Cavour
19.This organization’s first attempt at peace was the Ten Point Program, for 10 points each:

[10] Name this political organization formed as a resistance movement towards Israel, which advocates the independence of its namesake state. Its current leader is Mahmoud Abbas.

ANSWER: PLO or Palestinian Liberation Organization [accept Munazzamat al-Tahrir Filastiniyyah]

[10] This man defeated Uzi Narkis at the Battle of Karameh and was leader of the PLO until his death in 2004.

ANSWER: Yasir Arafat or Muhammad Abd al-Ra uf al-Qudwah al-Husayn or Abu Ammar

[10] This 1917 statement announced British support for a Jewish homeland in Palestine. Named for the British Foreign Secretary, it contradicted the Sykes-Picot Agreement.

ANSWER: Balfour Declaration or Balfour Letter
20.This poem’s speaker’s soul “has grown deep like the rivers.” For 10 points each:

[10] Name this poem whose speaker “bathed in the Euphrates when dawns were young” and was lulled to sleep by the Congo.

ANSWER: “The Negro Speaks of Rivers

[10] This poet of “The Negro Speaks of Rivers” and “Theme for English B” told of a man “who slept like a rock or a man that's dead” in “The Weary Blues.”

ANSWER: James Mercer Langston Hughes

[10] Langston Hughes, along with Zora Neale Hurston, Countee Cullen, and others, was a member of this blossoming of African American literature named for a New York neighborhood.

ANSWER: Harlem Renaissance
21.The red clouds in the background may represent the Krakatoa eruption. For 10 points each:

[10] Name this painting that shows a two men walking in the mid-left and a figure with an elongated face standing in the center performing the titular action.

ANSWER: The Scream [or The Cry; or Skrik]

[10] In addition to creating The Sick Child and Death in the Sick Room, both dealing with his mother and sister’s tuberculosis, and the Frieze of Life, this Norwegian painted The Scream.

ANSWER: Edvard Munch

[10] Munch and The Scream were part of this art movement practiced by groups such as The Bridge and The Blue Rider that includes works like Chagall’s I and the Village.



ANSWER: Expressionism


The database is protected by copyright ©ininet.org 2016
send message

    Main page