Thomas Woodrow Wilson 1856-1924



Download 348.31 Kb.
Page1/9
Date20.10.2016
Size348.31 Kb.
#6745
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
Thomas Woodrow Wilson (1856-1924) fájl:thomas woodrow wilson, harris & ewing bw photo portrait, 1919.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok 28. elnöke volt. Skót-ír származású családba született. Tanárként kezdett dolgozni, majd a politika felé fordult. 19131921 között töltötte be az Egyesült Államok elnöki posztját. Munkásságáért 1919-ben Nobel-békedíjat kapott.



Munkássága

Tanári pályán dolgozott jogot és történelmet tanított. 1902-ben a Princeton Egyetem elnöke lett, majd 1910-ben New Jersey állam kormányzójává választották. Elnöksége alatt a századfordulós reformpolitika folytatódott. Többek között a nevéhez fűződik a Szövetségi Tartalékrendszer (Federal Reserve System) létrehozása is. Tevékenysége elismeréséül 1919-ben Nobel-békedíjat vehetett át. Ellenezte a trianoni békeszerződés néhány pontját. Elrendelte az alkoholtilalmat (angol nevén Prohibition).



Wilson véleménye a háború kitörésének okairól

A történelemtanár megállapítása szerint a háború így tört ki: Szerbia egy városában meggyilkolták az Osztrák-ház egyik hercegét. Szerbia Európa egy kis királysága. Nem volt olyan ereje, hogy a nagyhatalmak bármelyikének is félnie kellett volna tőle, és Németország, valamint mindazok, akik vele összeesküdtek, ebben a gyilkosságban találtak ürügyet arra, hogy jogtalan követeléseket támasszanak a gyönge és védtelen Szerb Királyság ellen.

Ez volt az Egyesült Államok elnökének véleménye a háború kitöréséről. De ha elemezzük Wilson beszédét, sok hibát és kitalált dolgot találunk.


  1. Az „Osztrák-ház egyik hercege” nem herceg volt, hanem főherceg és trónörökös.

  2. A gyilkosság nem „Szerbia egyik városában”, hanem Szarajevóban, amely Boszniában lévén az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén feküdt.

Wilson nyilatkozatai

Thomas Woodrow Wilson véleménye gyökeresen megváltozott a háború során.



  • Január 9.: A béke harcosa vagyok!

  • Január 31.: Amerika küldetése a béke küldetése.

  • Január 31.: A mi kormányunk a nép kormánya, és a nép nem akar háborút.

  • Február 26.: Amerikának nem szabad beavatkoznia a háborúba.

  • Március 8.: elfogadja az úgynevezett House Grey-memorandumot, amely szerint az Egyesült Államok kötelezettséget vállal, és belép a háborúba.

Wilson elnök 14 pontja

  1. Nincs többé titkos diplomácia

  2. A tengerek és a kereskedelem szabadsága

  3. A lehetőségekhez mérten az összes gazdasági megszorítás elhárítása

  4. Leszerelési-egyezmény

  5. Minden gyarmati igény pártatlan szabályozása

  6. A központi hatalmak által megszállt orosz területek kiürítése

  7. Belgium helyreállítása

  8. A megszállt francia területek kiürítése, Elzász és Lotaringia Franciaországhoz csatolása

  9. Az olasz határokkal kapcsolatos konfliktusok rendezése a jól meghatározható nemzeti határoknak megfelelően

  10. Az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek szabad fejlődése

  11. Románia, Szerbia (kijárattal a tengerhez) és Montenegró kiürítése és visszatérítése

  12. Az Oszmán Birodalom szabad fejlődése és a Dardanellák megnyitása

  13. Egy független lengyel állam létrehozása, beleszámítva minden olyan területet, amelyeket kétségtelenül lengyel lakosság lakik, szabad kijárattal a tengerhez

  14. A nemzetek általános összefogása a politikai függetlenség és területi sérthetetlenség biztosítására (a Népszövetség alapgondolata, az annexió (bekebelezés) tilalma, nemzetek önrendelkezési joga)

(A pontok közül néhányat, mint a nemzetek önrendelkezési jogát, több állam nem tartotta be kisebbségeire nézve, különösen igaz ez az első világháború után a trianoni határon kívülre rekedt magyarokra. Róth Ottó a többnemzetiségű Bánságban próbálta a wilsoni pontoknak megfelelően megszervezni az ún. Bánáti Köztársaságot. Az önrendelkezési jog elvével mások máshol viszont igyekeztek visszaélni, erre példa a Vendvidéki Köztársaság kálváriája 1919-ben.)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/woodrow_wilson_cabinet_card_1876-86.jpg/220px-woodrow_wilson_cabinet_card_1876-86.jpg file:woodrowwilsonversailles.jpg file:wilsonfirstinauguration.jpg

Dwight David „Ike” Eisenhower (1890-1969) fájl:dwight d. eisenhower, official photo portrait, may 29, 1959.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok tábornoka és 34. elnöke.



Katonai pályafutása

Mamie Geneva Doud-ot, későbbi feleségét San Antonioban ismerte meg, ahol hadnagyként dolgozott. 1916-ban házasodtak össze, két gyermekük született, de az első meghalt. Az I. világháború idején egy páncélos kiképző központ parancsnoka volt, amiért századosi rangot és "kiváló szolgálatért járó érdemrendet" kapott. 1922-1924 között a Panama-csatorna övezetében teljesített szolgálatot. Forth Leavenworth hadvezetési és vezérkari iskolájában tanult, melyet őrnagyi ranggal fejezett be, majd az Army War College-ban folytatta tanulmányait. Washingtonban MacArthur tábornok vezérkari főnök hadsegéde volt. A Fülöp-szigeteken töltött szolgálatáért megkapta a "kiemelkedő szolgálatot teljesítők érdemrendjét". A második világháború idején ezredesi rangot kapott, a 3. hadsereg vezérkari főnöke lett. Washingtonban a háborús tervezési osztály főparancsnoka. Előbb dandártábornoki, majd vezérőrnagyi rangot kapott. A hadügyminisztérium hadműveleti osztályának vezetője, emellett az USA Európában harcoló csapatainak parancsnoka. 1942-ben nevezték ki altábornaggyá. Észak-Afrikában a szövetséges Fáklya-hadművelet parancsnoka volt. A szicíliai seregek tábornokaként 1944-ben bevette Rómát. Az expedíciós haderők parancsnokaként részt vett a normandiai partraszállás (Overlord-hadművelet) előkészítésében. 1944 decemberében ötcsillagos tábornokká nevezték ki. A háború után a hadsereg vezérkari főnöke, és a csapatok leszerelésével foglalkozik. 1948-ban szerelt le, és a Columbia Egyetem rektoraként dolgozott tovább. A Keresztes hadjárat Európában című műve gazdaggá tette, majd 1950-ben Párizsban elfogadta a NATO főparancsnoki posztját. Már 1943-ban szóba került a neve az elnökválasztás kapcsán. Mindkét párt meg akarta nyerni magának, de Eisenhower a republikánusok mellett döntött. 1952-ben vonult vissza a katonai pályáról, és innentől koncentrált a politikai karrierjére.



Első elnöksége

A választásokon demokrata ellenfele E. Stevenson volt, de Eisenhower népszerűsége és választási ígéretei elsöprő győzelmet hozott a republikánus jelöltnek (39 államban nyert). Alelnöke Nixon lett. Első elnöksége alatt önmaga csak a legfőbb kérdésekre koncentrált, az irányítást a tanácsadóira hagyta. Konzervatív belpolitika jellemezte, amit modern republikanizmusként emlegetnek. Csökkentették az adót, kevésbé avatkoztak bele a gazdaságba, törvényen kívül helyezték az Amerikai Kommunista Pártot. A növekvő népesség hatására kiszélesítették a társadalombiztosítást, és 1953-ban létrehozták az Egészségügyi, Oktatási és Népjóléti Minisztériumot. Külpolitikusként mindent megtett a békéért. 1953-ban, Sztálin halála után Koreába utazott, hogy meggyorsítsa a háború befejezését. 1954-ben megalakult a SEATO (Délkelet-ázsiai Szerződés Szervezete) a kommunista terjeszkedés ellen, melyben nagy része volt az amerikai kommunistaellenességnek. 1955-ben a genfi találkozón ismertette "nyitott égbolt"-elméletét, mely a Szovjetunió és az USA katonai létesítményei feletti légi felderítést biztosította volna mindkét fél számára, de ezt a Szovjetunió nem fogadta el. 1957-ben "atommal a békéért" javaslatára 62 ország megalapította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (IAEA).



Második elnöksége

Szívrohama és csípőműtéte ellenére elsöprő győzelmet aratott, másodszor is őt választották meg az Amerikai Egyesült Államok elnökének. A második ciklusban fellépett a faji megkülönböztetés ellen, 1957-ben fogadták el a polgárjogi törvényt. Eisenhower csökkentette a katonai kiadásokat, és kevesebb pénzt szánt az űrkutatásra. Miután a Szovjetunió fellőtte a Szputnyikot, megalapították a NASA-t 1958-ban, és megindult a nagyszabású űrprogram. 887 millió dollárt költöttek több szakember képzésére az új oktatási törvénynek megfelelően. Nevét fémjelzi az Eisenhower-doktrína, mely kimondta, hogy az USA köteles segítséget nyújtani minden olyan közel-keleti államnak, mely kéri azt a kommunista agresszióval szemben. Libanonban sikerült, Kubában nem. Ennek keretében 500 millió dolláros segélyt nyújtottak a dél-amerikai országoknak. Dulles külügyminiszter halála után az elnök nagyobb szerepet vállalt a külpolitikában. 1959-ben Európába, Ázsiába és Afrikába utazik, majd 1960-ban Latin-Amerikát látogatja meg. Közben Hruscsov az USA-t utazza be, és tárgyalásokat folytat Eisenhowerrel. A javuló diplomáciai viszonyokat az rontotta meg, hogy 1960-ban a szovjetek lelőttek egy amerikai kémrepülőgépet. A Fidel Castro-vezette Kubával 1960-ban szakadtak meg a kapcsolatok.



Időskora

Miután mandátuma lejárt, gettysburgi birtokára vonult vissza, ekkor írta meg emlékiratait:



  • 1963. Mandate For Change (A megbízás a változásra szól)

  • 1965. Waging Peace (Békeviselés)

  • 1967. At Ease: Stories I Tell to Friends (Pihenj!: Történetek, melyeket barátaimnak mesélek)

Szívbetegségben hunyt el 1969. március 28-án. A kansasbéli Abilene-ben temették el, ahol ifjúkorát is töltötte.

Rendfokozatai

us-o1 insignia.svg

Hadnagy: 1915. június 12.

us-o2 insignia.svg

Főhadnagy: 1916. július 1.

us-o3 insignia.svg

Százados: 1917. május 15.

us-o4 insignia.svg

Őrnagy: 1918. június 17.

us-o5 insignia.svg

Alezredes: 1918. október 14.

us-o3 insignia.svg

Állandó jellegű századosi rangra váltották: 1920. június 30.

us-o4 insignia.svg

Őrnagy: 1920. július 2.

us-o5 insignia.svg

Alezredes: 1936. július 1.

us-o6 insignia.svg

Ezredes: 1941. március 11.

us-o7 insignia.svg

Dandártábornok: 1941. szeptember 29.

us-o8 insignia.svg

Vezérőrnagy: 1942. március 27.

us-o9 insignia.svg

Altábornagy: 1942. július 7.

us-o10 insignia.svg

Tábornok: 1943. február 11.

us-o11 insignia.svg

A Hadsereg Tábornoka: 1944. december 20.



fájl:general of the army dwight d. eisenhower 1947.jpgfájl:dwight d eisenhower.jpgfájl:eisenhower official.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/eisenhower_d-day.jpg/240px-eisenhower_d-day.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v280/tomasutpen/album%202b/eisenhower1.jpg

Download 348.31 Kb.

Share with your friends:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9




The database is protected by copyright ©ininet.org 2024
send message

    Main page