Çfarë është covid-19?Download 102.61 Kb.
Date11.01.2021
Size102.61 Kb.
#55607
Covid-19

Çfarë është COVID-19?

Koronaviruset janë një familje e madhe e viruseve që shkaktojnë sëmundje duke filluar nga ftohja e zakonshme deri tek

sëmundja më e rëndë. COVID-19 është sëmundje infektive e shkaktuar

nga SARSCoV-2.Si përhapet virusi?

Njerëzit mund të infektohen me COVID-19 nga të infektuarit përmes thithjes së pikave të vogla nga personat e infektuar që kolliten ose teshtijnë ose duke prekur sipërfaqet e ndotura e më pas duke prekur hundën, gojën ose sytë.Cilat janë simptomat?
  • Ethe
  • Kollë
  • Vështirësi në frymëmarrje
  • Dhimbje muskulore
  • Lodhje

Çfarë duhet të dini?

Çfarë të bëni nëse sëmureni?

Nëse keni qenë në një zonë të prekur nga COVID-19 me rrezik ekspozimi ose keni qenë në kontakt me një person që ka COVID-19 dhe brenda 14 ditëve ju shfaqni kollë, ethe ose gulçim:

SI MUND Të MBROJMë VETEN DHE Të TJERëT

NGA INFEKTIMI

Qëndroni në shtëpi dhe mos shkoni në punë ose shkollë.

Merrni menjëherë numrin shëndetësor të vendin ku jeni për këshilla; përmendni simptomat tuaja, historinë e udhëtimit dhe kontaktet tuaja.

Mos shkoni në spital. Ju mund të infektoni njerëzit e tjerë. Nëse duhet të

kontaktoni mjekun tuaj ose të vizitoni urgjencën, telefononi paraprakisht.

Zonat me rrezik ekspozimi ndaj COVID-19 janë ato ku ka zinxhirë më të gjerë të infeksionit. Këto mund të ndryshojnë përderisa situata ndryshon.

Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit e sëmurë,veçanërisht njerëzit që janë duke kollitur ose teshtirë.

Teshnini në bërryl ose në një pecetë dhe jo në duar. Hidheni pecetën pas përdorimit dhe lani duart me ujë dhe sapun.

Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës

pa i larë duart së pari.

Rregullisht lani duart tuaja me sapun dhe

ujë për të paktën 20 sekonda ose përdorni një dezinfektues me bazë alkooli pas

kollitjes / teshtimës, para se të hani ose

përgasni ushqim, pas përdorimit të tualetit, pasi të keni prekur sipërfaqe në vendet publike.

Mbani të paktën 1 metër distancë me të tjerët, veçanërisht kushdo që kollitet

ose teshtin.NUMRI KOMBTAR

COVID-19

Austria


Belgium

Bulgaria


Croatia

Cyprus


Czechia

Denmark


Estonia

Finland


France

Germany


Greece

Hungary


Ireland

Italy


Latvia

Lithuania

Luxembourg

Malta


Netherlands

Poland


Portugal

Romania


Slovakia

Slovenia


Sweden

Norway


Iceland

Liechtensten

Switzerland

UK

(+43) 800 555 621(+32) 800 14689

(+359) 2 807 87 57

(+385) 91 468 30 32

(+357) 1420

(+420) 724 810 106

(+45) 72 22 74 59

(+372) 634 6630

(+358) 295 535 535

(+33) 800 130 000

(+49) 30 346 465 100

(+30) 210 521 2054

(+36) 80 277 455

(+353) 1850 24 1850

(+39) 1500

(+371) 67387661

(+370) 8 618 79984

(+352) 8002 8080

(+356) 21324086

(+31) 800-1351

(+48) 800 190 590

(+351) 808 24 24 24

(+40) 800 800 358

(+421) 917 222 682

(+386) 31 646 617

(+46) 113 13

(+47) 815 55 015

(+354) 544 4113

(+423) 230 30 30

(+41) 58 463 00 00

(+44) 111Çfarë të bëni nëse udhëtoni?

Qëndroni të shëndetshëm teksa udhëtoni.

Nëse udhëtoni në zona me rrezik ekspozimi ndaj

COVID-19:

  • praktikoni masa të rrepta;
  • mirëmbani distancën sociale sa më shumë që të jetë e mundur;
  • ndiqni këshillat lokale të shëndetit.

  • Shmangni udhëtimet nëse jeni të sëmurë.Nëse sëmureni gjatë udhëtimit

Maska nuk rekomandohet si mjet mbrojtës ndaj COVID-19.

Njerëzit e shëndetshëm nuk kanë nevojë të veshin maska ​​përveç nëse kujdesen për një person të sëmurë me COVID-19.

Maska duhet të mbahen nga punëtorët e kujdesit shëndetësor dhe ata që kujdesen për personat e sëmurë në shtëpi.

Përdorimi jo i duhur i maskave mund të çojë në përhapur të virusit. Maska janë efektive vetëm kur kombinohet larja e duarve me ujë dhe sapun ose dezinfektues me bazë alkooli.

Informoni menjëherë ekuipazhin dhe kërkoni ndihmë mjekësore në fillim.

Shmangni, nëse është e mundur, transportin publik. Nëse merrni transportin publik, mbani 1 metër distancë nga pasagjerët. Lani duart me sapun dhe ujë rregullisht ose përdorni dezinfektues me bazë alkooli.

Ndiqni këshillat e shëndetit nga

autoritetet. Ata e dinë më së miri gjendjen e situatës epidemike.Qëndroni të informuar. Kontrolloni rregullisht informacionet nga

autoritetet lokale shëndetësore.
Download 102.61 Kb.

Share with your friends:
The database is protected by copyright ©ininet.org 2022
send message

    Main page