In one work by this author, one nobody is excited about meeting another nobody, and in another poem by this poet, the speaker writes from after-death that, in between heaves, she was distracted by a "blue, uncertain, stumbling buzz



Download 51.77 Kb.
Date29.07.2017
Size51.77 Kb.
#24310


SCOP Novice Tournament: Round 1

Tossups


1. In one work by this author, one nobody is excited about meeting another nobody, and in another poem by this poet, the speaker writes from after-death that, in between heaves, she was distracted by a "blue, uncertain, stumbling buzz." Another poem claimed "those who ne'er succeed" count "success the sweetest," while this poet also described "A (*) carriage holding just ourselves/and immortality." Name this confessional poet of "I heard a fly buzz when I died," and "Because I could not stop for death," the "Belle of Amherst."

ANSWER: Emily Dickinson


2. The velocity width and luminosity of these entities are compared by the Tully-Fisher relation. Irregular ones of these lie off the branches of the tuning fork diagram that separates these entities into two main subclasses, one of which can be "barred." Supermassive black holes are found at the center of many, if not all, of these systems, no matter if they are (*) spiral or elliptical. Give this term for a collection of stars and other celestial matter, famous examples of which include Andromeda and our home, the Milky Way.
ANSWER: Galaxy or Galaxies
3. The head of this nation's Free Officers Movement presided over an invasion of this nation by Britain and France. That invasion of this nation came after the nationalization of a major waterway. As a British protectorate, this nation also saw an invasion repelled by Bernard Montgomery by the (*) Afrika Korps led by Erwin Rommel. The site of the Battle of El-Alamein and the Suez Canal Crisis, name this country, first led by Muhammad Naguib from Cairo.
ANSWER: Arab Republic of Egypt
4. This author of numerous Theses on Feuerbach critiqued Proudhon's anarchism in "The Poverty of Philosophy". He distinguished use-value from exchange-value in a work that examines the fetishism of commodities. This notorious critic of Hegel spoke of a "specter haunting Europe" and told the (*) proletariats of the world to unite against the bourgeoisie. Name this German economist and author of Das Kapital who, with Friedrich Engels, wrote The Communist Manifesto.
ANSWER: Karl Marx
5. The title character of this work is given a quiz about his bed after a staying with Nausicaa and the Phaeacians. This work's characters sacrifice Helios' cattle to give thanks for successfully avoiding a monster named Scylla and a whirlpool called (*) Charybdis; later, the sorceress Circe turns half of those men into pigs. Meanwhile, angered by Penelope's suitors, Telemachus investigates his father's return to Ithaca. Name this epic poem by Homer about a hero's return from the Trojan War.

ANSWER: The Odyssey

6. In this battle, an attack by Ewell's troops forced Union soldiers onto a hill, but Longstreet attacked late, allowing them to entrench. Several days before this battle, Hooker resigned the command of the Army of the Potomac. During this battle, Culp's Hill was bombarded by the Union, Little (*) Round Top was defended by a Union bayonet charge, and Meade's position on Cemetery Ridge could not be reached by Pickett's Charge. Name this battle, upon whose battlefield Abraham Lincoln would later give a namesake address.

ANSWER: Battle of Gettysburg


7. One allotrope of this element found at the Tunguska impact site has a hexagonal lattice structure and is called Lonsdaleite. This element is produced in stars via the triple-alpha process, and another of its allotropes with an amorphous arrangement is a useful solid lubricant. (*) Fullerenes such as buckyballs are composed only of this element. Its isotope with mass number 14 is commonly used in radiometric dating. Name this element which composes diamond and graphite, has atomic number six, and chemical symbol C.

ANSWER: Carbon (Accept C before read)


8. This actor appears as Justin Halpern's father in a show adapted from Halpern's Twitter account, and he recently played a sex-crazed, Mad Cow-afflicted, undefeated lawyer who ends each episode drinking on a roof with Alan Shore, played by James Spader. In his most famous role, he kills a Gorn captain with an improvised cannon after the (*) Metrons force him to fight; in that role, he commands Officers Chekov, Uhura, and Spock on the Starship Enterprise. Name this actor who played Denny Crane on Boston Legal and Captain James Tiberius Kirk on Star Trek.
ANSWER: William Shatner

9. The translated manuscript of Cide Hamete Benengeli frames this novel, in which the title character attempts to steal Mambrino's helmet and consume the Balsam of Fierbras. The priest and the barber try to help the title character, who is defeated by the Knight of the White Moon; that protagonist quests in honor of the peasant girl (*) Dulcinea along with his squire, Sancho Panza. Name this novel in which the title character rides Rocinante and tilts at windmills, a novel by Miguel de Cervantes.

ANSWER: The Adventures of Don Quixote
10. One of these musical works makes up the second movement of Beethoven's Eroica Symphony. One famous example of this musical form features a piccolo obbligato joined by low brass countermelody in the second repeat of the trio section. Sir Edward Elgar's most famous compositions are a set of these titled (*) Pomp and Circumstance, and some examples of this include "King Cotton", "The Liberty Bell", and the aforementioned "Stars and Stripes Forever". Name this musical genre, often played by military bands, whose "King" is John Philip Sousa.
ANSWER: marches [accept funeral marches before "piccolo obbligato"]

11. If one of these structures lacks zero as an eigenvalue, it is nonsingular, and the reduced row-echelon form of these entities is computed in Gauss-Jordan elimination. If conformable, they feature non-commutative multiplication, and reflecting one of them over its main diagonal creates its transpose. They are invertible if and only if their (*) determinant does not equal zero; that calculation is written as A times D minus B times C for the two-by-two type of this construct. Name this mathematical construct, a rectangular array of elements.


ANSWER: matrix/ces [accept square matrix before "Gauss-Jordan elimination"]
12. In this play, Osric invites the protagonist to fence a man with a poisoned sword. The protagonist sends his former friends Rosencrantz and Guildenstern to their deaths, and stabs through a curtain to kill Laertes' father, Polonius. In Elsinore Castle, Gertrude drinks poisoned wine prepared by her husband (*), Claudius. The title character's love interest has a famous mad scene prior to her drowning; that woman is Ophelia. Notable for six soliloquies delivered by the titular Prince of Denmark, name this play, which famously includes the line "To be, or not to be."

ANSWER: The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark


13. One biblical figure with this name is Clopas's wife. Another woman with this name, with Salome, is a daughter of Joachim and Anne. That woman is the subject of the bull Ineffabilis Deus," and is the only woman mentioned in the Quran. Two women of this name (*) bathed Jesus' feet in oil. This cousin of Elizabeth learns from the angel Gabriel that she is the product of an immaculate conception and must marry Joseph. Give this first name shared by prostitute Magdalene and the mother of Christ.

ANSWER: Mary


14. An enzyme absent from this organelle is the principal cause of Pompe's disease. Enzymes for this organelle are tagged with mannose-six-phosphate by the Golgi body. They were discovered after Christian de Duve put some liver cells in a centrifuge. A buildup of their gangliosides results in (*) Tay-Sachs disease. Autophagy occurs in these structures, whose enzymes initiate autolysis, or programmed cell death. Name these "suicide sacs", organelles that also assist in cellular digestion by breaking up large molecules.

ANSWER: lysosomes


15. These men lived in the Quirinal Palace, and some consider Linus to be the first of these. One holder of this position moved its headquarters to Avignon, and another fought Henry IV in the Investiture Controversy. The son of one of these is discussed in The Prince, while another formed the League of Cambrai, was known as "the Warrior [This]", and had his tomb (*) designed by Michelangelo. Held by Rodrigo Borgia and Julius II, name this position currently held by Benedict XVI, the head of the Catholic Church.

ANSWER: the Pope or the Papacy [or Supreme Pontiff; or Bishop of Rome; or Pontifex Maximus]


16. This artist of The Ghost of Vermeer van Delft Which Can be Used as a Table and Swans Reflecting Elephants created the object sometimes known as Aphrodisiac Telephone, which has a lobster in place of its headset. He used his wife, Gala, as a model for his Madonna of Port Lligat, but his best-known painting features a distorted self-portrait in profile, a swarm of (*) ants, and three soft clocks. Name this Spanish surrealist painter of The Persistence of Memory.

ANSWER: Salvador Dali
17. Frames of reference that are not accelerating are named for this property; in them, no fictitious forces appear. This property necessitates the application of an external net force to counter its behavior. Newton's First Law of Motion is often called the law of this property, which is (*) proportional to, and thus often conflated with, mass. Name this tendency of matter to continue moving in a straight line at a constant speed, or to stay at rest if it is at rest—in other words, to oppose changes in its motion.

ANSWER: inertia [do not accept "moment of inertia" or "rotational inertia"; accept inertial reference frames]


18. The aggressor nation in the Kargil War, this nation's government has cooperated with CIA drone strikes that have recently escalated by using US military resources against the Haqqani network in this nation's tribal region of North Waziristan. This nation was the first Muslim state to be led by a (*) woman, Benazir Bhutto, who was assassinated in 2008. Formerly led by the impeached Pervez Musharraf, name this Middle Eastern nation, in conflict over the Kashmir region with India.
ANSWER: Islamic Republic of Pakistan
19. In the Eleusinian Mysteries, this god is referred to as Protogonus, the first born, and in early Greek myth, he governs the interactions of Uranus and Gaia. The brother of Anteros, his mortal wife spills hot wax on him while attempting to discover his true identity; that wife is the beautiful (*) Psyche. Often described as the son of Ares and Aphrodite and known for carrying a bow that shoots golden arrows that inspire love, name this Greek god of sexuality and love, the counterpart of the Roman Cupid.
ANSWER: Eros [accept Cupid before "Greek"]
20. This man's grandson Kermit planned the overthrow of the Shah of Iran, and his corollary to the Monroe Doctrine stated the U.S. has the right to intervene in countries defaulting on debts. This winner of the 1906 Nobel Peace Prize for brokering the Treaty of Portsmouth dispatched a "Great White Fleet" and won a Medal of Honor for leading the (*) Rough Riders up San Juan Hill. Name this U.S. President who said to "speak softly, and carry a big stick", the namesake of a cuddly type of bear.

ANSWER: Theodore or Teddy Roosevelt


Bonuses

1. Identify these vitamins for 10 points each.


[10] Also known as ascorbic acid for its role in fighting scurvy, this vitamin found in citrus fruits is naturally synthesized by most animals, but not humans. Contrary to popular belief, it doesn't really fight the common cold.
ANSWER: Vitamin C [prompt on L-ascorbate]
[10] In the form of retinol, this vitamin aids color vision. It is also found in several carotenoid forms, such as in carrots and liver.
ANSWER: Vitamin A
[10] Also known as phylloquinone, this vitamin found in alfalfa, spinach, and other leafy green vegetables plays an important role in blood clotting.
ANSWER: Vitamin K [prompt on phytomenadione; prompt on menaquinone; prompt on menatetrenone]
2. It was originally intended to only include the port city of New Orleans and some surrounding land; Lewis and Clark ended up surveying much more. For 10 points each:
[10] Name this transaction, in which Robert Livingston and future President James Monroe bought $15 million worth of land from Napoleon.
ANSWER: Louisiana Purchase
[10] Another notable land deal in American history is this $10 million purchase from Mexico, intended to provide land for a southern transcontinental railroad. The land involved is home to the city of Tucson.
ANSWER: Gadsden Purchase
[10] Coined by John O'Sullivan in remarks supporting the annexation of Texas, this two-word phrase traditionally stands for the belief that the United States should expand westward to the Pacific Ocean.
ANSWER: Manifest Destiny
3. During this event, the Aesir will fight the giants to the death before the world erupts in flames. For 10 points each:

[10] Name this Norse "Twilight of the Gods", which will destroy Midgard, Asgard, and almost all of the beings on earth.

ANSWER: Ragnarok [or Gotterdamerung]

[10] This god will the the last of the Aesir to die. Known as the "white one", this god of light was the son of nine mothers, and will slay Loki before his death.

ANSWER: Heimdall

[10] Heimdall was the keeper of Bifrost, one of these that served as a bridge between Asgard and Midgard. In Greek myth, this phenomenon was associated with Iris.

ANSWER: rainbows
4. Roger Chillingworth is the protagonist's husband, but is not the father of her daughter, Pearl. For 10 points each:
[10] Name this novel, in which Arthur Dimmsdale and Hester Prynne are branded with the letter "A".
ANSWER: The Scarlet Letter
[10] This author of The Scarlet Letter also explored historical New England in The House of the Seven Gables, and published short stories in his collection Twice-Told Tales.
ANSWER: Nathaniel Hawthorne
[10] In this Hawthorne short story, Beatrice dies after drinking an antidote intended to cure her of the evil that her gardener father had instilled in her at birth.

ANSWER: "Rappacini’s Daughter"


5. It is used in one process to find the first and third quartiles of a set of numbers. For 10 points each:
[10] Equivalent to the second quartile or the fiftieth percentile, name this measure of central tendency, a statistic that measures the middle number of an ordered set.
ANSWER: median
[10] This measure of spread is the square root of the variance of a set. Its computation includes finding the sum of the squares of the differences between each element of a set and the set's mean.
ANSWER: standard deviation [accept prefix of "population" or "sample"]
[10] Also known as standard score, this quantity calculates the number of standard deviations a given data point is away from the population mean.
ANSWER: Z-score
6. Identify the following about lovers in British literature, for 10 points each:

[10] This author wrote about the Dashwood sisters' relationships with Colonel Brandon and Edward Ferrars in Sense and Sensibility, and about the matchmaking Miss Woodhouse in Emma.

ANSWER: Jane Austen

[10] This author wrote about Gabriel Oak and Bathsheba Everdene in Far from the Madding Crowd, and about the title character's relationships with Arabella Donn and Sue Bridehead in Jude the Obscure.

ANSWER: Thomas Hardy

[10] This early modernist author wrote Sons and Lovers, Lady Chatterley's Lover, and Women in Love.

ANSWER: David Herbert Lawrence

7. According to Tacitus, this Roman emperor was in Antium at the start of the Great Fire of Rome in 64 CE, and he wasn't fiddling. For 10 points each:


[10] Name this Roman emperor, who was succeeded by Galba, the first of four emperors who would rule Rome in 69 CE. 
ANSWER: Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus
[10] The last of the four emperors to rule in 69 CE, this man founded the Flavian dynasty, which also saw his sons Titus and Domitian rule Rome.
ANSWER: Vespasian
[10] Titus' reign saw this natural disaster befall the cities of Pompeii and Herculaneum. 
ANSWER: the eruption of Mount Vesuvius [accept equivalents that mention Vesuvius; prompt on anything like volcano eruptions]
8. The Higgs type of this class of subatomic particles is predicted to exist by the Standard Model. For 10 points each:
[10] Name this class of subatomic particles that obey Bose-Einstein statistics. They feature integer spin and are contrasted with fermions.
ANSWER: bosons
[10] One of the four elementary bosons, these particles were described by Einstein as striking a metal and causing the emission of electrons.
ANSWER: photons
[10] This other class of subatomic particles has six "flavors": top, bottom, up, down, strange, and charm.
ANSWER: quarks
9. Name some French artists for 10 points each.

[10] This artist's work Impression: Sunrise lent its name to the Impressionist movement, the style that this artist adopted when painting water lilies near Giverny.

ANSWER: Claude Monet (do not accept Manet)

[10] This artist helped create Pointillism, which he used in his mural Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte.

ANSWER: Georges Seurat

[10] This Neoclassicist created The Oath of the Horatii, and painted a political journalist dead in his bath in The Death of Marat.

ANSWER: Jacques-Louis David

10. In 1920, this man ran for US President from a prison cell after being arrested for sedition. For 10 points each:


[10] Name this politician who, with "Big Bill" Haywood, helped found the Industrial Workers of the World.
ANSWER: Eugene Victor Debs
[10] Debs was a five-time Presidential nominee for the U.S. political party espousing this economic and governmental philosophy. It is based on public ownership and is closely related to Marxism and Communism.
ANSWER: Socialism [accept word worms; accept Socialist Party of America]
[10] Debs organized a boycott to support this railroad workers' strike against the namesake company, the inventor of the sleeping car. President Cleveland controversially sent troops in to break this strike.
ANSWER: Pullman Strike
11. It is composed of the Mishnah and the Gemara. For 10 points each:

[10] Name this Jewish document, a compendium of rabbinical discussions from the early half of the first millennium.

ANSWER: the Talmud [accept Oral Law; do not accept or prompt on just "Law"]

[10] This Jewish sect emerged partly as a rejection of forms of Judaism that focused on Talmud study. Founded by Baal Shem Tov, it focuses on providing a joyful religious experience.

ANSWER: Khasids [accept word forms such as Khasidic or Khasidism; the first consonant may be pronounced like "H"]

[10] Khasidic men are known for wearing black felt hats, uncut hair, and untrimmed sideburns which are known by this name.

ANSWER: payot [or payos; or payah; accept variation of vowels; prompt on simanim]
12. It often utilizes an indicator such as methyl violet that changes color at the endpoint. For 10 points each,

 [10] Identify this lab technique which uses a burette to find the concentration of an unknown solution.   

ANSWER: Titration (accept word forms)

[10] With units of moles per liter, this is the concentration of solute in a solution.

ANSWER: Molarity

[10] This is a commonly used indicator for acid-base titrations and changes from colorless to pink when the solution turns basic.

ANSWER: Phenolphthalein

13. On June 28, 1914, Gavrilo Princip sparked the "powder keg of Europe" with a single shot at this Hapsburg crown prince of the Austro-Hungarian Dual Monarchy. For 10 points each:

[10] Name this Archduke of Austria, a nephew of Franz Joseph I.
ANSWER: Franz Ferdinand
[10] Austria-Hungary's use of the assassination as an excuse for war with Serbia was supported by this last German Emperor.
ANSWER: Kaiser Wilhelm II of Germany
[10] The assassination took place in this city, the current capital of Bosnia and Herzegovina.
ANSWER: Sarajevo (saar-uh-YAY-voh)
14. The protagonist is raised by Mrs. Reed before being sent off to Lowood, a typhus-ridden school for girls. For 10 points each:

[10] Name this novel, in which the titular young woman discovers that Mr. Rochester keeps his first wife, Bertha Mason, locked away in an attic.

ANSWER: Jane Eyre

[10] This English woman wrote Jane Eyre under the pen name Currer Bell. Her two sisters were also literary masters.

ANSWER: Charlotte Brontë [prompt on Brontë]

[10] This girl attends Lowood with Jane Eyre. A humble, pious girl, she accepts unfair punishments without comment, eventually dying of consumption.

ANSWER: Helen Burns
15. Answer these questions about faults for 10 points each.
[10] This phenomenon usually occurs along fault lines. The epicenter of one of these events can be found by studying their P and S seismic waves.
ANSWER: Earthquake
[10] This fault line is between the North American and Pacific plates, and is the major cause of earthquakes in San Francisco and other parts of California.
ANSWER: San Andreas Fault
[10] Earthquakes are common around these convergent boundaries where one tectonic plate slides underneath another.
ANSWER: Subduction zones

16. This psychologist was also a noted inventor, creating the air-crib to assist in raising babies. For 10 points each:


[10] Name this American behaviorist, who famously studied operant conditioning. His writings include a depiction of a theoretical cooperative community, written as a "sequel" to a work by Henry David Thoreau.
ANSWER: Burrhus Frederic Skinner
[10] Subtitled "Life in the Woods", this is that aforementioned Thoreau work. It details the author's life as a hermit near the titular pond.
ANSWER: Walden
[10] B.F. Skinner often studied this bird's tendencies toward superstition. He also devised a weapon guided by placing these birds in missile cones.
ANSWER: pigeon [accept any specific variety, except the extinct-by-Skinner's-time passenger pigeon]
17. This city was devastated by an earthquake in 1755. For 10 points each:
[10] Name this city, which lies on the mouth of the Tagus River as it empties into the Atlantic Ocean.
ANSWER: Lisbon
[10] Lisbon is the capital of this European nation, which underwent the Carnation Revolution and granted independence to African colonies such as Angola in 1974.
ANSWER: Portugal
[10] Portugal and neighbor Spain make up this peninsula, which is separated from Africa by the Strait of Gibraltar.
ANSWER: Iberian Peninsula
18. Name some poetry forms for 10 points each:
[10] Matsuo Bashō channeled the power of this form, which uses lines of five, seven, and five syllables, in poems like "Old Pond" in Narrow Road to the Deep North.
ANSWER: Haiku
[10] Thomas Gray wrote one "in a Country Churchyard", and Whitman's "O Captain my Captain" is one of these poems written in response to the death of a person or group.
ANSWER: Elegy
[10] Dylan Thomas' "Do not go gentle into that good night" is an example of this strict 19-line form originating in France.
ANSWER: Villanelle

19. Some prolific composers just didn't take to opera—but not for lack of trying. For 10 points each: name the following composers who only finished one opera each.


[10] Leonore dresses as the title character, Fidelio, to save her husband in this composer's only opera. He's more well known for the Moonlight Sonata and nine symphonies.
ANSWER: Ludwig van Beethoven
[10] This French composer of "Golliwogg's Cakewalk" and "Clair de lune" only finished one opera, an adaptation of the story of Pelleas and Melisande.
ANSWER: Claude Debussy
[10] This composer of the Karelia suite, The Swan of Tuonela, and the nationalistic symphonic poem Finlandia only completed one opera: Jungfrun i Tornet, or The Maiden in the Tower.
ANSWER: Jean Sibelius
20. The video features three dancers, including the singer's alter ego Sasha Fierce in an asymmetrical leotard, high heels, and a robot arm. For 10 points each:
[10] Filmed in one black-and-white take, name this Beyonce music video.
ANSWER: Single Ladies (Put a Ring on It)
[10] This Chicago rapper stormed the VMA stage in 2009 and pointed out that "Beyonce had one of the best videos of all time!"
ANSWER: Kanye West
[10] Kanye West might have been influenced by ODB's similar incident at the 1998 Grammy Awards because this rap clan of Shaolin, New York didn't win.
ANSWER: Wu-Tang Clan


Download 51.77 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©ininet.org 2022
send message

    Main page