Playoff Round Packet written by Ottawa b and Boise State



Download 102.2 Kb.
Date28.03.2018
Size102.2 Kb.
Ottawa Hybrid 2014

Playoff Round
Packet written by Ottawa B and Boise State
1. Plant phytoserms and drugs suchs as Lasofoxifene and Femarelle act on these types of compound’s receptors. Anastrozole inhibits the production of this compound. In mice, these compounds regulate alveoli formation, loss, and regeneration. Diethylstilbestrol and its precursor Bisphenol A are artificial varieties of these type of compounds. These compounds can be formed through an aromatase-catalysed reaction with the aromatization of androgens. One of these compounds suppresses FSH during the follicular phase. The level of this hormone increases to a local maximum during the middle of the luteal phase, and peak and drop just before ovulation For ten points, name these female sexual hormones.

ANSWER: Oestrogens [before testosterone, accept oestrone, oestriol, or oestradiol]


2. This character taught English at Elkton Hills, and when the protagonist encounters him, he has a “swanky apartment” at Sutton Place. He has since quit his job at Elkton Hills in favour of a position teaching at NYU. This character was the first person to examine James Castle after his suicide, checking the boy’s pulse and laying his coat over him. This character married the asthmatic Lilian and does not have a high opinion of Hollywood, saying that someone with the talent of the protagonist’s older brother has no business working there. This character is often interpreted to represent mistrust for adults when he appears to attempt to molest the protagonist. For ten points, name Holden Caulfield’s former English teacher whom Holden visits after seeing his sister Phoebe.

ANSWER: Mr. Antolini


3. This inaugural coach of the Québec Nordiques lasted only two games, was initially known as “the Comet,” and wore number 15. This player, who once scored a game-winning goal during the same game he was (*) knocked unconscious from a hit by Leo Labine, was suspended after punching linesman Cliff Thompson during a retaliation on Hal Laycoe after being cut over the eye with a high stick. Elmer Lach and Toe Blake formed the “Punch Line” with this player, who scored 50 goals in 50 games during his second full season. The NHL annual goal scoring award is named after, for ten points, this Montréal Canadien whose iconic jersey number was 9 and was nicknamed “the Rocket”

ANSWER: Maurice Richard


4. This work compares office workers to armadillos in a zoo, and one guy in this work interprets Alice in Wonderland as a “sexual identity crisis.” This novel's protagonist asks about beer in a door-to-door survey, and Ainsley seduces Len in this novel by dressing as a schoolgirl for dinner. After being freaked out by a conversation about rabbit-hunting, this novel's heroine hangs out with Duncan at the laundromat and walks out on a party with the office virgins. Marian becomes passive and insecure and finds herself repelled by more and more foods in this book, before she finally tests her fiancé Peter for cannibal instincts by baking him a human-looking cake. For 10 points, name this feminist first novel by Margaret Atwood.

ANSWER: The Edible Woman


5. This battle occurred after the invaders captured the fortresses of Norham Castle, Etal and Ford. The winning commander at this battle delayed its beginning via a challenge, and then forced the loser to attack when the Earl of Surrey threatened to cut off the loser’s line of retreat. One side’s troops, equipped with spears up to 22 feet long, proved unable to keep formation and were cut down by the victor’s shorter bills. This battle, which occurred due to the losers honoring their commitments in the Auld Alliance, was the last time a king from the British Isles died in battle. For 10 points, name this battle where Henry VIII’s army slaughtered much of the Scottish nobility and killed James IV.

ANSWER: Battle of Flodden Field [or Battle of Branxton]

6. John Perry wrote a dialogue on this concept and immortality was written, and a work discussing this concept in a “splitting” or “fission” scenario was co-written by Godfrey Vesey. One definition of this concept was refuted by Thomas Reid with the example of a retired general, and a “somatic” body theory of this concept was advocated by Bernard Williams. Distinguished from “survival” and replaced by “Relation R” in Reasons and Persons by Derek Parfit, this concept was defined by Locke as being dependent on memory and psychological continuity. For 10 points, name this phenomenon subject to thought experiments involving brain transplants and a seven-year cell replacement cycle, a philosophical problem pertaining to whether you are the same person at all times.

ANSWER: problem of personal identity [or "self" or "diachronic problem" or descriptions like "Are you always the same person?" before that's mentioned]


7. This notable 2013 performance was produced by Ricky Kirshner and directed by Hamish Hamilton. The 47th installment of this performance was the second-most watched of its kind and the second-most tweeted event in social media history. The show included this woman and two of her previous group mates performing a medley of hits in black leather. Unflattering snapshots of the event prompted the internet sphere to produce a number of hilarious photoshopped memes such as her weight lifting and her being the Hulk, which reportedly made this singer upset. For ten points, name this event, which took place just before the power outage at the Mercedes-Benz Superdome in New Orleans on February 3, 2013.

ANSWER: Beyoncé’s 2013 Super Bowl halftime performance [or Clear-Knowledge equivalents]


8. A young James Cameron developed special effects for this film; those effects shots included two aircraft landings. The first aircraft was hijacked by the National Liberation Front of America and crashed, while the second landed on the roof of the World Trade Center. Bob Hauk, played by (*) Lee Van Cleef, devises a plan to rescue the President, which is carried out by a war vet who meets an eccentric cab driver, his old friend “Brain”, and the Duke of New York. Set in a futuristic world where Manhattan is converted into a prison island, for ten points, name this John Carpenter film in which eyepatch-wearing Snake Plissken, played by Kurt Russell, saves the President.

ANSWER: Escape from New York


9. Fatima Houda-Pepin was expelled from one political party over this policy, which former Supreme Court Justice Claire L’Heureux-Dubé supports. Five years are given to transition to meet this piece of legislation’s requirements, which would allow for a free vote on whether a crucifix should remain in its current location. It would prohibit the use of certain symbols such as the kippah, while also banning services being given to anyone wearing a veil. Maria Mourani was expelled from the Bloc Québécois for refusing to support this policy. For ten points, name this piece of legislation proposed by the Parti Québécois which seeks to impose secularism on all government workers.

ANSWER: Charter of Québec Values [or Charte de la laïcité; or Charte des valeurs québécoises; or Bill 60; or Projet de loi 60; or Charter affirming the values of State secularism and religious neutrality and of equality between women and men, and providing a framework for accommodation requests; or Charte affirmant les valeurs de laïcité et de neutralité religieuse de l'État ainsi que d'égalité entre les femmes et les hommes et encadrant les demandes d'accommodement]


10. The hyponome helps some members of this phylum swim, the bojanus functions as a kidney in some members of this phylum, while the osphradium is a smell organ in the genus Conus. Some members of this phylum fire love darts into their mates as a part of copulation. Members of this phylum, which include the worm-like Alpacophroans, eight-plated polyplacophores, and nudibranches with acquired cnidarian nematocysts, may have a tongue-like organ called a radula. Extinct members of this phylum include ammonites and the nautilus, and extant members include the gastropods and cephalopods. For ten points, identify this phylum that includes clams, squids, and snails.

ANSWER: Molluscs
11. A stand-up bit by this character involves going through a book given to him for regular Sunday school attendance in which he imagines the voices of the hornbills walking to Noah’s Ark. In one film this figure speaks over the opening credits, claiming the people named are attention seekers, and that role sees him increase his bank balance and get a friend out of speeding using a title invention. He and friend Bill Macrae formed a New Wave band called Seona Dancing, which had little critical success or popularity outside of the Philippines, and another project involves mercilessly taunting Karl Pilkington in a show called An Idiot Abroad. For ten points name this British comedian, who played David Brent and Andy Millman, the person behind the original The Office and Extras.

ANSWER: Ricky Dene Gervais


12. The lead singer of this band, originally called Mark Field, changed his last name to a portmanteau of Bob and Dylan and was born in 1947 in East London. He was later killed in a car accident only days before his 30th birthday, and so this band's career was also dead. In Dallas Buyers Club, Jared Leto’s character, an HIV-positive transsexual, is obsessed with this band’s lead singer, a pioneer for the glam rock genre. The only song to hit the top-40 in the US by this band was “Bang a Gong (Get it on),” released on the 1971 album Electric warrior. “20th Century Boy” was released as a single in 1973 and reached #3 in the UK Singles Chart. The song also appears in music video games such as Rocksmith, Guitar Hero 5, and Rock Band 3. < span>For ten points, name this band that shares its name with a large dinosaur.

ANSWER: T.Rex


13. In this empire’s culture, a targ is a house pet just like a kitty cat.The Duras family was set to rule this empire until they were removed from the High Council for conspiracy with the enemy in the Khitomer massacre. The House of Duras was then indefinitely dishonoured, a fate worse than death in this honour-centric empire. A commonly used proverb in this empire goes “Today is a good day to die”, to which Michael Dorn famously added “and the day is not yet over” in his television role as Lt. Worf. For ten points, name this empire of warriors that has a somewhat tense alliance with the United Federation of Planets.

ANSWER: The Klingon Empire


14. This man established his country’s firm control over Transylvania by defeating Gyula. This ruler enjoyed peaceful relations with his brother-in-law Holy Roman Emperor Henry II, but later he fought off an invasion from Henry’s successor Conrad II. This man secured his place on the throne with his victory at Veszprém, where he defeated his relative Koppany and had him executed for being a pagan. The crown this man received from Pope Sylvester II for his coronation is now a national treasure. For ten points, name this Christianizing first king of Hungary.

ANSWER: Stephen I of Hungary [or Saint Stephen; or Szent Istvan; prompt on Stephen]


15. This person fails to clearly explain that a crocodile isn't a vegetable, and he gets a job gets a job gluing labels onto wine bottles for his stepdad. This character's friend Steerforth tries to woo Little Em’ly away from her fiancé Ham, and this character gets renamed Trotwood when he lives with his aunt. Concerned with "disciplining his heart," this character bites his stepdad on the hand, and when his wife Dora dies in a miscarriage, he re-marries Agnes Wickfield. Sometimes employed as a clerk by the self-proclaimed “humble” man Uriah Heep, for ten points, name this autobiographical character who narrates his young life in a bildungsroman by Charles Dickens.

ANSWER: David Copperfield [accept either]


16. A season finale for this show was filmed at Fire Island Lighthouse, and a Winslow University professor on this show wrote the novel The Gothic Sea and somehow survived a big explosion at the end of season one. Created by The Vampire Diaries’ Kevin Williamson, this show includes an art dealer and mother of twins played by Connie Nielsen, and the “insanity of art” is advocated on this show by a man who kills fourteen of his students, James Purefoy’s character Joe Carroll. Agent Ryan Hardy chases a Poe-inspired serial killer in, for 10 points, what Fox show involving Kevin Bacon and a murder cult?

ANSWER: The Following


17. There are only ever one of these individuals active at a time who carry the rank equivalent to a USNC four-star general. According to the Prophet of Mercy, without these members of the (*) Sangheli race, “the covenant would have broken long ago.” These individuals always refer to themselves in the third person when addressing Prophets. The current one of these individuals was given the role after failing to protect Installation 04. For ten points, name this seven-foot-ten-inch tall protagonist who fights alongside Master Chief in Halo 2 and Halo 3.

ANSWER: The Arbiter


18. One piece by this artist is featured on Steve Van Zant’s wall in the Netflix show Lillyhammer. That piece shows blood spurting and a an elderly maid looking on as a widow decapitates an Assyrian general. This artist’s famous stuff can be seen at San Luigi dei Francesi in the Contarelli Chapel; those paintings include a saint with dirty feet and an arced hand directly under a window-cross. This artist showed a confused grey-bearded man pointing to himself in a gambling house. For ten points name this Milanese painter and murderer who used tenebrism for an especially graphic Judith Beheading Holofernes and a shadowy Calling of Saint Matthew.

ANSWER: Caravaggio


19. One character in this film doesn’t want to work for the NSA in fear of harming innocent civilians, creating a job crisis in the United States, and killing all sea life in the North Atlantic. That character once got a case of grand theft auto thrown out by citing free property rights of horse and carriage. That same character in this film thinks that eating caramels is just as arbitrary as getting a coffee with someone, that someone in this case is his soon-to-be girlfriend who is studying organic chemistry. Another character in this film admits that his wife farts in her sleep during a therapy session and the two burst out in laughter.  Directed by Gus Van Sant, for ten points, name this film that stars Matt Damon as a troubled genius at MIT.

ANSWER: Good Will Hunting


20. Though this area only existed for three years, it quickly became one of the most densely populated regions in the history of the world, with 400,000 people being packed into just 3.4 km2. Many horrors took place there, and much of the buildings of this region were destroyed when its inhabitants were deported. In 2012, a controversial statue created by Italian artist Maurizio Cattelan entitled “HIM” was installed in a courtyard in this area. Though Hans Frank was its official leader, the most immediate source of control came from Adam Czerniakow who would eventually commit suicide from guilt derived from the responsibilities he had. Jan Karski informed world leaders of the atrocities being committed within the walls of this region, but no action was taken to help the persecuted population. For ten points, name the largest Jewish ghetto of the Second World War immortalized in films Uprising and The Pianist.

ANSWER: Warsaw Ghetto


TB1. After this battle, one commander reportedly said: “This is what one gets by employing such scoundrels who fail when there is need of them,” in reference to the Genoese crossbowmen under Count Alecon’s control. A multiple-barrel cannon called Ribaldis were first used in this battle, which also served as the venue for the knighting of (*) Edward, the Black Prince. This battle pitted England against the combined armies of Majorca, Bohemia, Navarre, and France, and was the first major English victory in a series of victories lasting nearly a century. For ten points, name this Hundred Years’ War battle where, despite being outnumbered nearly two to one, England lost only 300 men.

ANSWER: Battle of Crécy


TB 2. This premium network show was primarily filmed in Ireland. The New York Times called this show a "primitively sensual period drama ... [that] critics could take or leave, but many viewers are eating up." The pilot episode of this show featured two rival (*) kings meeting in Calais in order to maintain peace. This show, named for a whole dynasty really focuses on only one king and follows this king in his adult life as he interacts with a bevy of historical characters like his best friend Charles Brandon, 1st Duke of Suffolk. This show boasted big-name guest stars during its four seasons like Peter O’Toole, Max Von Sydow, and David O’Hara. For ten points, name this Canadian-Irish period TV show revolving around a king of six wives.

ANSWER: The Tudors

1. In one role he is asked “should you be drinking if you don’t have a liver?” in regards to a rumour that he sold it. For ten points each:

[10] Name this actor better known for playing Mel Gibson’s son Gabriel in The Patriot, portraying the title character in A Knight’s Tale and a figure who performs a “magic trick” by making a pencil disappear into a henchman’s eye.

ANSWER: Heath Andrew Ledger

[10] The liver quotation comes from this film, an adaptation of The Taming of the Shrew starring Julia Stiles and Joseph Gordon-Levitt. Ledger plays Patrick Verona, who is paid to seduce Stiles’s Kat Stratford.

ANSWER: Ten Things I Hate About You

[10] Ledger’s Brokeback Mountain lost the 2005 Best Picture Oscar to this film, starring Sandra Bullock and exploring race relations after the titular event.

ANSWER: Crash


2. Stephen Colbert is the single greatest thing to happen to television. Ever. For ten points each, name these segments from The Colbert Report.

[10] This segment features an interview of loaded questions with members of congress. Installments became less frequent after 2007 because Nancy Pelosi told Democratic members not to go on the show.

ANSWER: “Better Know a District

[10] This segment acknowledges groups who are anointing Colbert with an award or title. Past segments have included ranking number 69 on Maxim’s 2012 Hot 100 Women list.

ANSWER: “Who’s Honoring Me Now?

[10] This segment features Colbert reporting on medical breakthroughs or questionable medicine. It includes him offering his own Prescott Pharmaceuticals solution, which always has terrifying side-effects.

ANSWER: “Cheating Death with Dr. Stephen T. Colbert, D.F.A”
3. Shining armour isn’t everything, you know? Answer the following questions about knights and knighthood for ten points each..

[10] Knights weren’t just good at fighting, they were also bound by a code of honourable conduct called this.

ANSWER: Chivalry

[10] While the Knights Templar are undoubtedly more famous, they weren’t the first military order of knights founded. They were preceded by this group, founded in 1099 at the beginning of the First Crusade.

ANSWER: Knights Hospitaller

[10] This order, by now also known as the Knights of St. John, retreated from Rhodes to this island, where they had more success defeating a sieging Ottoman army in 1565.

ANSWER: Malta


4. Name the following extremely important organic compounds, for ten points each.

[10] This purine stimulant is present in some of the most popular beverages in the world.

ANSWER: Caffeine

[10] The reduction of acetic acid with lithium aluminium hydride is an impractical way of forming this compound.This compound is produced by Saccharomyces cerevisiae from glucose.

ANSWER: Ethanol [don’t accept or prompt on “alcohol”]

[10] Cannabidiol (CBD) is believed to delay the metabolism and elimination of this main psychoactive component of cannabis. This compound may inhibit acetylcholinerase and may be a possible treatment of Alzheimer's.

ANSWER: THC [or tetrahydrocannabinol]
5. Old-man strength is a thing. For ten points each, name these sports figures who still kick ass despite being twice the age of some other players.

[10] This NHL winger started off his career in 1988 for the Winnipeg Jets. At 43 years old, he is currently the oldest player in the league and holds the record for most points scored at the Olympics.

ANSWER: Teemu Selänne

[10] This athlete holds the world record for most Olympic Games competed with ten appearances. His best performance was a silver in a 2008 team event; this show jumper was Canada’s oldest competitor at the 2012 Games.

ANSWER: Ian Millar

[10] This control pitcher finally retired in 2013 after playing in the Majors for all of his 40s. He won a World Series as a starter for the Phillies when he was 45.

ANSWER: Jamie Moyer
6. Answer these questions about Stephen Hawking’s revision to his self-proclaimed “biggest blunder.”

[10] These are the entities which emit “Hawking radiation’ and were first put forward as a possibility in 1783 by John Mitchell.

ANSWER: black holes 

[10] Hawking’s revision included his belief that light could possibly pass through the once defined point-of-no-return void, effectively eradicating these boundaries of space time.

ANSWER: event horizons 

[10] These horizons separate time-like and space-like geodesics. These horizons are interior to event horizons in Reissner-Nordstrom black holes.

ANSWER: Cauchy horizon
7. Based on Victor Hugo’s Le roi s’amuse, the action was moved to Mantua in order to make it acceptable to Austrian censors. For ten points each:

[10] In this opera, a philandering Duke meets a woman at church who turns out to be Gilda, the daughter of his jester.

ANSWER: Rigoletto

[10] The Duke sings this canzone in Act III about the fickleness of women. It is reprised at the end of the opera as Rigoletto finds that the assassin has killed his daughter instead of the Duke.

ANSWER: “La donna e mobile

[10[ This Italian composer of Rigoletto also included the Anvil Chorus in his Il trovatore, and Aida.

ANSWER: Giuseppe Verdi
8. Anytime there is a rise as meteoric as that of Islam, there are going to be some great bonus questions about it. Answer these questions about the rise of Islam, for ten points each..

[10] This Arabic word is used for the migration of Muhammad the Prophet and his followers from Mecca to Medina.

ANSWER: Hijra

[10] After the death of Muhammad, these four Caliphs ruled in succession. They are the “rightly guided” caliphs or this in Arabic.

ANSWER: Rashidun

[10] The Dome of The Rock is constructed over the place where Muhammad the Prophet ascended to heaven during this journey.

ANSWER: The Night Journey
9. Answer some questions about communications.

[10] This “prophetic” communications thinker became famous for his catch phrases and buzzwords, contained in his 1964 book Understanding Media: The Extensions of Man.

ANSWER: Marshall McLuhan

[10] The Critical Theory of media comes from this school of thought that began as a Marxist school, founded by Theodor Adorno and Max Horkheimer, and later joined by Jürgen Habermas.

ANSWER: Frankfurt School

[10] The “classic” model of communications, where communicating is a linear transfer of information from emitter to receptor, was coined by this mathematician.

ANSWER: Claude Shannon [prompt on Weaver, anti-prompt on Shannon-Weaver]
10. Several trading empires sprang up in this region as they controlled the trading routes north of this area. For 10 points each:

[10] Name this semi-arid region in Africa directly south of a large desert. It has been affected by drought and desertification throughout much of the late 20th century.

ANSWER: Sahel [do not accept or prompt Sahara]

[10] On the other side of the Sahara is this North African region. It includes coastal plains and the Atlas mountains before stretching into the Sahara, and is populated in part by the Berbers.

ANSWER: Maghreb [or Maghrib]

[10] One Berber subgroup, the Tuareg, attempted the creation of this territory as an independent country, seceding from Mali in 2012.

ANSWER: Azawad
11. Nobuo Uematsu is clearly the greatest video game composer of all time. For ten points each, name some video games that had the honour of having him compose their soundtrack.

[10] This Playstation 2 game featured To Zanarkand as its main theme, Song of Prayer for the followers of Yevon, and Blitz Ball Gamblers for the in-game tournament of that underwater sport.

ANSWER: Final Fantasy X 

[10] The track Guardia Millenial Fair plays in this game right before the red-haired title character embarks on the main adventure. The Boss Battle music can heard atop the Zenan bridge, while more serene songs on the soundtrack include At the End of Time, and Corridors of Time.

ANSWER: Chrono Trigger

[10] This 2005 movie included many of the significant theme songs from the video game on which it was based. Watching this movie as a sequel to the original game, you can easily recognize Tifa and Aeris from their beautiful piano themes.

ANSWER: Final Fantasy VII : Advent Children [Do not prompt on Crisis Core, Before Crisis, Last Order, or Dirge of Cerberus]
12. After their deaths, three people are lead into a room by the valet. For ten points each:

[10] Name this play about the coward Joseph Garcin, the lesbian Ines Serrano, and the vain socialite Estelle Rigault in which Ines insists that they admit to their moral wrongs instead of lying to themselves.

ANSWER: No Exit [accept Huis Clos]

[10] According to Garcin, this is their punishment in Hell. Rather than infernal torture, he states that “Hell is” this.

ANSWER: “Hell is other people” [accept “l’enfer, c’est les autres”]

[10] The author of No Exit, Jean-Paul Sartre also wrote this play in which he adapts the story of Electra, by pitting her and Orestes against Zeus. Zeus reveals that people are free and once they realize it, they can no longer be influenced by the gods.

ANSWER: The Flies [accept Les Mouches]
13. Congratulations! For ten points each, answer these questions about an influential Japanese anime and its spinoff films.

[10] This “Fifth Child” in Neon Genesis Evangelion, known also by his angelic name Tabris, is subject to quite a lot of homoerotic subtext between him and the protagonist.

ANSWER: Nagisa Kaworu

[10] This “Second Child,” who pilots Eva Unit 02 and acquires an eyepatch in the third installment of the Rebuild of Evangelion film series, is noted to have a different surname than her portrayal in the original TV series.

ANSWER: Asuka Langley Shikinami [DO NOT accept Asuka Langley Soryu, prompt on Asuka]

[10] This pilot of the Provisional Eva Unit 05 did not appear in the original TV series, and has been criticized for her sudden and unexplained appearance in the Rebuild films.

ANSWER: Mari Illustrious Makinami
14. ’Cause this is thriller, answer some questions about popular fictional murder mysteries.

[10] This New York Times bestselling author in fact holds the Guinness world record for most New York Times bestselling novels and is also the first author to achieve 10 million ebook sales.

ANSWER: James Patterson

[10] Patterson became famous from his first book series, where he inspired his thrillers from works in this genre of storytelling. Notable titles in that series are Along Came a Spider and Cradle and All.

ANSWER: Nursery rhymes

[10] Patterson’s nursery rhyme series was the base for this still-running series, also a consistent bestseller-list topper. He loves clever titles, so the protagonist detective from Along Came a Spider became the namesake for the puns in the titles of this series, including “Double-this”, “this-Country”, and “this My Heart”.

ANSWER: Alex Cross
15. Storms affected both fleets at this battle. For ten points each:

[10] Name this naval battle traditionally held to have taken place simultaneously with the Battle of Thermopylae. The Greeks retreated to Salamis following this battle.
ANSWER: Battle of
Artemesium
[10] The Greeks had more success at this land battle, a decisive victory ending the Persian threat. Traditionally, it was concurrent with the naval battle at Mycale.


ANSWER: Battle of Plataea
[10] This Persian commander died at Plataea. His earlier bad luck fighting Greeks included having his fleet wreck at Mount Athos during Darius’ invasion of Greece.
ANSWER:
Mardonius
16. Christian organization were looking to save people’s souls. For ten points each:

[10] During the Ming Dynasty, Jesuits like this man tried to evangelise the Chinese; this saint was able to reach India and Japan where he established congregations at Hirado and Bungo, but unlike later Matteo Ricci, failed to establish a presence on the Chinese mainland.

ANSWER: Saint Francis Xavier

[10] This Basque aristocrat was wounded in battle and had a spiritual conversion after reading lives of saints in recovery. He founded the Society of Jesus and became its first Superior General.

ANSWER: St. Ignatius of Loyola [prompt on Ignatius; accept Inigo (Lopez) de Loyola]

[10] This work by Ignatius of Loyola sees the world and the Christian’s desires as a battle between good and evil. It is used by retreatants as a series of disciplines over a period divided into four weeks.

ANSWER: Spiritual Exercises of Ignatius of Loyola (accept Exercitia spiritualia)
17. Raiders, what are they even about? For 10 points each:

[10] This man, the winningest in Raiders history, went out on top by winning Super Bowl XI. He later became a broadcaster with a notable fear of flying.

ANSWER: John Madden

[10] Madden was an assistant coach during this 1968 game, where the Raiders scored two last-minute touchdowns to beat the Jets after NBC cut away to show a children’s movie.

ANSWER: Heidi Game

[10] The Raiders got hosed in this 2001 playoff game, where a game-changing Tom Brady fumble got overturned by the namesake rule. Said rule was repealed in 2013.

ANSWER: Tuck Rule Game [or Snow Bowl; or Snow Job; or 2001 AFC Championship Game]
18. Its climax occurs at a vault in a snowy mountain fortress that contains a man on his deathbed. For ten points each:

[10] Name this film in which Robert Fischer is given the idea to break up his father’s conglomerate.

ANSWER: Inception

[10] The titular Inception occurs in a complex layer of dreams concocted by Dom Cobb, a fugitive played by this actor, who also stars in films like Titanic and Catch Me If You Can.

ANSWER: Leonardo diCaprio

[10] In Inception, Cobb is tormented by appearances of this former wife. Played by Marion Cotillard, she committed suicide believing she was still in a dream, and now shows up in Cobb’s dreams to thwart his plans.

ANSWER: Mal Cobb [pronounced like “Moll”; obviously prompt on “Cobb”]
19. For 10 points each, name these 2014 Rock’N’Roll Hall of Fame inductees.

[10] This duo is one of the best-selling acts of the 1980s, known for their “rock and soul” style found in songs like, “Rich Girl” and “Maneater.”

ANSWER: Hall and Oates, also accept Darryl Hall and John Oates

[10] This is one of two managers being inducted in 2014. He managed the Rolling Stones from 1963 to 1967 and in 1965 set up Immediate Records, which released music by the likes of Jeff Beck.

ANSWER: Andrew Loog Oldham

[10] This dumb band from Aberdeen, Washington is eligible for induction. They recorded the album Nevermind, and their singer was Kurt Cobain.

ANSWER: Nirvana
20. When you answer bonus questions about Game of Thrones, you win or you die. For ten points each, answer these questions about George R. R. Martin’s A Song of Ice and Fire series:

[10] A more common phrase might be “a Lannister always pays his debts,” but what are the actual house words of House Lannister?

ANSWER: “Hear me roar

[10] While the Old Gods still rule the North, the Seven have sway over the South. They are: Father, Mother, Warrior, Smith, Maiden, Crone and this other god.

ANSWER: Stranger

[10] This is the ancestral keep of House Smallwood, and is often a place of refuge for Arya Stark and the Brotherhood Without Banners.

ANSWER: Acorn Hall
21. This work was inspired by seeing photographs of war and visiting sick wards during it. For ten points each:

[10] This collection opens with optimistic poems like “To a Certain Civilian,” but as the war progresses, it gives way to more somber poems like “The Wound Dresser.”

ANSWER: Drum-Taps [anti-prompt on (but do not otherwise mention) Leaves of Grass, since these poems were later anthologized into it]

[10] Drum-Taps was later appended to include this poem that laments the “powerful western fallen star.” Imagery in this poem recalls the month of April, in which the 16th president was assassinated.

ANSWER: “When Lilacs Last in the Dooryard Bloom’d

[10] In addition to “When Lilacs Last in the Dooryard Bloom’d,” this poet also eulogized Abraham Lincoln in “O Captain! My Captain!” which were included in his anthology Leaves of Grass.



ANSWER: Walt Whitman
Download 102.2 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©ininet.org 2020
send message

    Main page