2000 Paper Part I mcqs



Download 132.06 Kb.
Page1/3
Date05.08.2017
Size132.06 Kb.
#26754
  1   2   3










default
2000 Paper Part I MCQs

1. Rulers of Pre-Islamic Iran were called?

A. Qaisar
B. Kisra
C. Sultan
D. None of these
Answer: D

Quote:


The kings of Pre-Islamic Iran used the title of Shah or ShahanShah, meaning King and King of Kings respectively. The title goes back to more than 500 B.C when it was used by the Kings of Achaemenid Empire. When Alexander the Great conquered Persia (Iran) in 330 B.C he took the title of Shahanshah of Persia.

Caesar in Arabic was called Qaisar. Roman emperors were called Qaisar or Qaisar-e-Rum by Arabs. The First Muslim to use the Title of Qaisar was the Ottoman Sultan Muhammad II also known was Sultan Muhammad Fatih. He defeated the Byzantine Empire, the later Roman Empire, and conquered Constantinople, he took the title of Qaisar-e-Rum. 

Kisra is the Arabic name of Khosrau, the king of the Sasanian Empire (Iran). The Sasanian Empire was the last empire of Iran before the rise of Islam. Although the Sasanian Empire had many kings, the name of King Khosrau the first became a designation of the Sasanian kings, similar to Caesar in the history of Rome. Muhammad SAW sent a letter to Khosrau’s son, Khosrau II and asked him to convert to Islam which he refused.

Sultan is an Arabic word. Kings of the Ottoman Empire were called Sultans.



2. Control over city state of Makkah was regained by the Quraish under?

A. Qusay
B. Abdul Muttalib


C. Amir Haniza
D. None of these
Answer: A

Quote:


Qusay ibn Kilab was the great grandfather of Abdul Muttalib, the grandfather of the Prophet SAW. Qusay ibn Kilab was the first Quraish to gain control of the Makkah. Before Quraish Makkah was under control of Banu Khuzaah.
Abdul Muttalib was the grandfather of the Prophet SAW.

Amir Hamza was the uncle of the Prophet SAW and son of Abdul Muttalib.

The question is confusing, the Quraish never lost control of Makkah to “regain” it. The Quraish had been controlling Makkah since they took over the control from Banu Khuzaah. They never lost control until the conquest of Makkah in 630 by the Muslims.


3. Banu Adnan were the descendants of?

A. Adi Bin Hatim 


B. Khusraou
C. Hazrat Ismail
D. None of these
Answer: C

Quote:


Banu Adnan named after Adnan, was the grandson of Hazrat Ismail.

Adi Bin Hatim was a Sahabi. His father was the famous Hatim al Tai.

Khusraou or Kisra is referred to the Sasanian king of Persia Iran.


4. Hazrat Hamza accepted Islam in the year?

A. 3 Nabvi


B. 8 Nabvi
C. 2 A.H
D. None of these
Answer: None of these

Quote:


Hazrat Hamza accepted Islam in the 6th Year of Prophethood

5. Battle of Uhud was fought in the year?

A. 2 A.H
B. 3 A.H


C. 4 A.H
D. None of these
Answer: B

Quote:


The battle of Uhud was fought in the 3rd year of Hijri.

6. Who signed the Treaty of Hudaibiya on behalf of the Quraish?

A. Abu Sufyan


B. Suhail Bin Amar
C. Utba
D. None of these.
Answer: B

Quote:


Suhail Bin Amar signed the Treaty of Hudaibiya on behalf of Quraish. Suhail bin Amru insisted that the treaty would be signed by the Prophet as Muhammad SAW Bin Abdullah and not as Muhammad the Prophet of Allah SAW.

7. Aswad Ansi was A?

A. General


B. Poet
C. False Prophet
D. None of these
Answer: C

Quote:


Aswad Ansi was a false prophet from Yemen during the later years of the Prophet.

8. Abu Ubaidah bin Jarrah was the conqueror of?

A. Egypt
B. Iran


C. Yarmuk
D. None of these
Answer: Yarmuk

Quote:


Abu Ubaidah bin Jarrah waS the COmmander of tHe Army at the Battle of Yarmuk. The battle was fought between the MuslIms and the Byzantine Empire under Emperor HeracLius. Abu Ubaidah was made commander of the army by Hazrat Umar when he became KHAlifa. Before Abu Ubaidah, duriNg the time of Hazrat Abu Bakar, Hazrat Khalid Bin Walid was the Commander of the Army. Abu Ubaidah is one of the ten Sahaba promised Jannah by the Prophet, the Ashra Mubashareen Bil Jannah.

9. Tragedy of Karbala took place in the year?

A. 61 AH
B. 71 AH


C. 81 AH
D. None of thes
Answer: A

10. Battle of Marie Rahat was fought against? (Spelling corrected)

A. France
B. Iran
C. Crusaders
D. None of these
Answer: D

Quote:


Correctly spelled Marj Rahit. There were two important battles fought at Marj Rahit near Damascus in 634 and again in 684. In 634 Hazrat Khalid bin Walid led an army against Ghassanid Arabs who were Christians and allies of the Byzantine Empire. The second battle in 684 during the Second Islamic Civil War. It was fought between army of Khalifa Marwan I and army of Abdullah ibn Zubair. Marwan I won the battle, secured Syria and became the Khalifa.

11. Dots of Arabic letters were introduced by?

A. Hajjaj


B. Yahya Baniiaki
C. Ashmi
D. None of these
Answer: A

12. Grand Masjid at Damascus was built by?

A. Abdul Malik
B. Walid 
C. Umar bin Abdul Aziz
D. None of these
Answer: B

Quote:


The Grand Mosque/Masjid at Damascus is also knows was the Umayyad Masjid. The masjid was commissioned by Khalifa Al Walid after the Arab conquest of Damascus. It was built on the site of a Christian Basilica or Church which was demolished by the Khalifa. The grave of Sultan Salahuddin Al Ayubi is in a garden next to the masjid.

13. Battle of the Tours was fought in?

A. Europe


B. Syria
C. North Africa
D. None of these
Answer: A

Quote:


Battle of the Tours was fought in France, Europe between the Christian Franks and the Umayyad army under Abdul Rahman Al Ghafiqi. The Franks won the battle. The battle of the Tours stopped the wave of Islam from further penetrating into Europe.

14. Abu Muslim Khurasani was murdered in?

A. 130 AH


B. 135 AH
C. 137 AH
D. None of these
Answer: C

Quote:


Abu Muslim Khorasani was an Abbasid General. He was the Governor of Khoorasan and a proved military commander. Khalifa Abu Jafar also known as Al Mansur was uneasy over this; he feared that Abu Muslim would rebel. So he had Abu Muslim accused of treasonable activities which the latter denied. He was tried, found guilty and beheaded in the year 755. 755 AD makes the Hijri year of 137-138 but he was most likely killed in 137.

15. Independent state of Samani was established in?

A. Central Asia


B. South Asia
C. North Africa
D. None of these
Answer: A

Quote:


Samani was a Persian Empire in Central Asia. The three geniuses Abu Ali ibn Sina, Al Razi and Firdausi lived during their time.

16. Al-Hawi was a book on?

A. Jurisprudence


B. Philosophy
C. Medicine
D. Nonte of these
Answer: C

Quote:


Kitab Al Hawi is a comprehensive book of medicine written by Al-Razi, the prominent Muslim Physician. He was also a philosopher, chemist, and a scholar.

17. Al Qanun was written by?

A. Abu Hanifa


B. Ibn Sina
C. Imam Ghazali
D. None of these
Answer: B

Quote:


Al-Qanun is a book on medicine written by Ibn Sina. In English it’s called The Canon of Medicine.

18. Al Beruni died in the year?

A. 1048 AD


B. 1150 AD
C. 1180 AD
D. None of these
Answer: A

19. Samara was built by?

A. Al-Walid
B. Mamum 
C. Mutasam
D. None of these
Answer: C

Quote:


Caliph Al Mutasim built Samara, town a hundred miles north of Baghdad.

20. Ottoman Turks were descendants of?

A. Hazrat Usman
B. Nuruddin Zangi
C. Hasan Bin Sabah
D. None of these
Answer: D

Quote:


The Ottoman Turks are named after Osman Bay who was the founder of the Ottoman dynasty. Ottoman is European for Osman. This is not to be confused with Hazrat Usman.

Part II
1. Tariq bin Ziyad conqured Spain in 711 A.D during the reign of?
Answer: Khalifa Al Walid ibn Abdul Malik

2. During 719-1030 AD Muslim Spain was ruled from the capital of?


Answer: Cordova.

Quote:


Cordova or Qurtaba in Arabic was conquered by Muslims in 711 and it became the provincial capital.

3. The great mosque of Cordova was built by?
Answer: Abd al-Rahman I

Quote:


The masjid was built by Abd al-Rahman I also known was the Emir of Cordova. Abd al-Rahman was from the Umayyad family, the ruling family of Damascus which was overthrown by the Abbasid Revolution, and he fled to Cordova. Later in 1236, the masjid was converted into a Catholic church and so remains to this day.

4. Abdur Rahman III assumed the title of Caliph in?
Answer: 929 AD

Quote:


Abdur Rahman III became the Emir of Cordova in 912 after the death of Abdullah his grandfather who was the Emir before him. Emir Abdullah has four sons but he chose his grandson Abdur Rahman III as his successor. In the year 929 he assumed the title of Caliph of Cordoba based on the claim that he was descendant of the Umayyad family and that his ancestors were the original Caliphs who were overthrown by the Abbasids. Some of the questions answered previously the date 912 is given. It should be noted that 912 is the year when Abdur Rahman became Emir or Cordoba, he assumed the title of Caliph in 929.

5. Fatimid Caliphate was established in North Africa in?
Answer: 909 AD

Quote:


The Fatimid Caliphate was a Shia Muslim Caliphate established in North Africa by Abu Muhammad Abdullah al Mahdi. The caliphate based in Egypt ended in 1171. They were followed by The Ayyubis, most notably Sultan Salahau din Ayyubi, a very strict sunni, who took power in 1174 and changed Egypt’s allegiance to the Sunni Abbasid Caliphate in Damascus.

6. Nasrid Kingdom ruled Granada during?
Answer: 1238-1492

Quote:


Nasrid was the last Muslim dynasty of Spain founded by Muhammad Ibn Nasir in 1238. In 1492 they surrendered to the Christian Spanish army.

7. Ibn Nassal contributed to the development of agriculture science during?
Answer: Al Mutamid

Quote:


Ibn Bassal was a Muslim botanist in Seville, Spain. He worked in the court of Al Mutamid who was the ruler of Seville. Ibn Bassal had created a royal garden for Al Mutamid. After the fall of the Umayyad Caliphate of Cordoba, the territories were fractured into small independent principalities. Seville was one of these independent principalities.

8. Paper making industry was introduced to Europe by Islamic Spain by establishing paper industry at?
Answer: Xàtiva, Spain

Quote:


The Arabs brought paper making technology to Xàtiva in the 12th century and from there it spread to the rest of Europe. Paper making had already spread to Baghdad earlier in 8th century. Baghdad then refined the paper making technology and diffusely spread it around the Muslim world. It came to Xàtiva in the 12th century and was spread to Europe.

9. Tarikh Iftitah Al-Andlus was written by?
Answer: Ibn Al Qutiyyah

Quote:


Ibn Al Qutiyyah was an Andalusian historian. Tarikh Iftitah Al Andalus in English is The Conquests of Al Andalus or Spain.

10. The technique of cutting crystal was introduced in Muslim Spain by?
Answer: Abbas Ibn Firnas

Quote:


Abbas Ibn Firnas 810-887, was a Muslim inventer, engineer, physician, and musician in Spain. He developed a process for cutting rock crystal in Spain. Spain at the time exported quartz to Egypt for cutting. Upon developing the technique, Spain stopped quartz export to Egypt for cutting.

11. Islamic Spain was ruled during 796-822 AD by?
Answer: Sultan Al Hakam I

Quote:


Sultan Al Hakam I was the Emir of Cordoba and ruled Muslim Spain from 796-822.

12. The great city of Madina Tul Zohra was constructed by?
Answer: Abdur Rahman III

Quote:


Abdur Rahman III the first of the Umayyad Caliphate in Cordova constructed the city.

13. The battle of Alarcos was fought in?
Answer: Spain

Quote:


The battle of Alarcos was fought in Spain in 1195 between Abu yusuf Yaqub Al Mansur and King Alfonso VIII of Castile. The Muslims (The Almohads) won the battle.

14. Muslim Rule in Granada came to an end in?
Answer: 1492

Quote:


The battle of Granada was fought in late 1491 to January 1492. It was a siege of the city of Granada. The Christians were victorious and the city surrendered.

15. Calendar of Cordova was compiled by?
Answer: Recemundus or Rabi ibn Zaid

Quote:


Rabi Ibn Zaid also called Recemundus was a Mozarabic Bishop. He wrote the Calendar of Cordoba during the time of Abd Al Rahman III and dedicated it to him. The Calendar of Cordoba tells how the sky looks each month of the year, when the sun rises and sets, and when the most important constellations appear and disappear, etc…

16. Tawq Al-Hamamah was authored by?
Answer: Ibn Hazm al Andalusi

Quote:


Tawq Al Hamamah is a work of literature by ibn Hazm. Ibn Hazm is widely regarded by Muslims as the father of comparative religious studies for his on Islamic jurisprudence, comparative religion, and theology. Tawq Al Hamamah or The ring of the Dove is a book about love and his only work of literature.

17. Al-Masalik wal Mamalik was written by?
Answer: Ibn Khordadbeh

Quote:


Kitab Al Masalik was Mamalik or Book of Roads and Kingdoms is a geography book written in the 9th century by Abul Qasim Ubaid Allah Ibn Khordadbeh the Persian geographer.

18. The dominant Fiqh in Muslim Spain throughout history was?
Answer: Maliki

Quote:


From the Umayyad up until the Almoravids the dominant Fiqh in Andalaus was Maliki. After the Almoravids it was still the majority but the Zahiri Almohads towards the end was probably the dominant.

19. Ibn Rushd (Averroes) lived during?
Answer: Almoravids and Almohads

Quote:


Ibn Rushd also known by his latin name Averroes was born in 1126 during the time or Almoravids. The Almoravids were replaced by the Almohads in 1146.

20. The earliest Muslim mathematician of Granada was?
Answer: Al Jayyani

Quote:


Al Jayyani 989-1079 was probably the earliest of the Muslim mathematician of Spain. This answered isn’t confirmed since he lived in Cordoba.

reply with quote
































default
CSS 2001 Part I MCQs

1. The first mosque built for Muslims was?


A. Bait ul Maqdas
B. Quba Mosque
C. Nabvi Mosque
D. None of these
Answer: B

Quote:


Masjid Quba in Medina is the first and the oldest mosque. The first stones were laid by the Prophet SAW himself. The Prophet SAW said whoever makes wadu at home and then goes for prayer in Masjid Quba, he will have the same reward as that of an Umrah. This hadith is reported by Imam Hanbal. The masjid was built as the Prophet SAW arrived in Medina.

2. Musaylimah Kazzab was killed by?
A. Khalid bin Walid
B. Wahshi
C. Hazrat Abbas
D. None of these
Answer: B

Quote:


Musaylimah Kazzab, Kazzab meaning Liar, was a false prophet in the time of the Prophet SAW. After the Prophet SAW, Musaylimah rebelled against Caliph Abu Bakar. The Battle of Yamama was fought between the Muslim army under Khalid ibn Walid and Musaylimah. Wahshi ibn Harb, the former slave who had killed Hazrat Hamza, had accepted Islam at the time. Wahshi killed Musaylimah with the same spear. His head was cut off by Abu Dujana. 

Khalid bin Walid was the commander of the army during the reign of Caliph Abu Bakar, he was replaced by Abu Ubaidah ibn Jarrah. Khalid ibn Walid is sometimes mistaken for killing Musaylimah because he was the commander of the army. Wahshi ibn Harb is the actual person to kill Musaylimah.



Battle of Badr was fought in the year?
A. 2 AH
B. 3AH
C. 4AH
D. None
Answer: A

Quote:


The Battle of Badr was fought in year 2nd year of Hijra, 624 AD. Jang e Badr was the first large battle between the Muslims and the Quraish of Makkah. The total Muslim army was 313 against the 1000 Quraish. Abu Jahal was killed in this battle. After the battle, Abu Sufyan became the chief of Quraish. The Battle of Badr is one of the few battles mentioned in the Quran.

4. Grand Mosque at Damascus was built by?
A. Abdul malik
B. Walid
C. Umar bin Abdul Aziz
D. None
Answer: B
Note: This was asked in CSS 2000

Quote:


The Grand Mosque/Masjid at Damascus is also known as the Umayyad Masjid. The masjid was commissioned by Khalifa Al Walid after the Arab conquest of Damascus. It was built on the site of a Christian Basilica or Church which was demolished by the Khalifa. The grave of Sultan Salahuddin Al Ayubi is in a garden next to the masjid.

5. At Qadisiyyah, who commanded the Muslim army?


A. Saad bin Abi Waqas
B. Khalid bin Waleed
C. Ikrama
D. None
Answer: A

Quote:


The Battle of al-Qadisiyyah in Iraq was fought in 636 which resulted in Muslim victory. It was between the Muslim army and the Sassanid Persian army. The battle was fought under Caliph Umar, who had appointed Abu Ubaidah ibn Jarrah commander of the army. Three months before Qadisiyyah the battle of Yarmouk took place which was also a victory for the Muslims. The battle of Yarmouk was agasint the Byzantines. Byzantine and Sassanid Empire had an alleged alliance. Saad bin Abi Waqas as the commander at the battle of Qadisiyyah against the Sassanids. (Battle of Yarmouk CSS 2000)
Khalid Bin Walid was not the commander of the army during Caliph Umar’s time. Umar feared that Khalid’s victory after victory in every battle would make the Muslims think that Khalid was responsible for all the victories instead of Almighty Allah so he had him replaced by Abu Ubaida bin Jarrah. Abu Ubaidah Bin Jarrah kept Khalid with him and would seek advice from him.

Ikrimah ibn Abi Jahl, the son of Abu Jahal, converted to Islam after the conquest of Makkah. He was a military leader during the times of Caliph Abu Bakar. He found against Musaylamah the false prophet in Yamamah. Ikrima died during the battle of Yarmouk. Yarmouk took place 3 months before the battle of Qadisiyyah.



6. Dots on the Arabic letter was introduced by?
A. Al-Hajjaj
B. Yahya Barmaki
C. Hassan Basri
D. None
Answer: A



Download 132.06 Kb.

Share with your friends:
  1   2   3




The database is protected by copyright ©ininet.org 2022
send message

    Main page