Colt competition on Occasionally Likeable Trash



Download 63.66 Kb.
Date31.01.2017
Size63.66 Kb.
#13513
COLT - Competition on Occasionally Likeable Trash
Originally played on Sunday, July 31st, 2011 at the University of Chicago
Questions by Mike Bentley with contributions from Dave Letzler (some baseball), Jerry Vinokurov (professional basketball and soccer) and Jeremy Eaton (some music and some videogames)
Round 1

Tossups

1. One scene in this film has the chief antagonist turning the phrase “if you save your breath, I feel a man like you could make it” back at the protagonist.  Shortly thereafter, the dehydrated protagonist of this film is almost made to drink from the water that his capturer was bathing his feet in.  Early in this film, one character declares “there are two types of people in this world … those with a (*) rope around their neck … and [those] who have the job of doing the cutting”.  That scene follows one where the protagonist errs slightly in shooting the rope that’s about to hang a man who later engages in a five-minute Mexican stand-off over Confederate gold with the protagonist and Angel Eyes.  Opening with a scheme to make money for both Tuco and Blondie, for 10 points, name this final film in a trilogy also containing A Fistfull of Dollars and For a Few Dollars More.
ANSWER: The Good, The Bad and the Ugly [or Il buono, il brutto, il cattivo]

2. In April of this year, this player became just the fifth player in the NBA after Hakeem Olajuwon, Karl Malone, Kevin Garnett, and Julius Erving to amass 1,500 steals and 1,000 blocks.  In the 2005-2006 season, his best, this player was the only one in the top 20 in every major statistical category. This player holds the dubious distinction of twice being part of trades involving a player surnamed O’Neal, as he was traded to the Heat for Shaq and was subsequently sent to the (*) Raptors in exchange for Jermaine. The first of those trades occurred when this player was rumored to have demanded more possessions than his teammate on the Suns, Amar’e Stoudemire.  He’s not Gilbert Arenas, but he does wear the number zero.  For 10 points, identify this small forward with a notoriously ugly shooting form, who won the 2011 NBA Championship with the Dallas Mavericks and is nicknamed “the Matrix.”


ANSWER: Shawn Dwayne Marion

3. One videogame series centering on this activity has included entries that have assessed difficulty based on factors like Freeze, Chaos and Voltage.  People are forced to engage in this activity because of the Morolians in a game that features rivals to the protagonist named Jaguar and Pudding.  This activity is at the center of a series of games by Andamiro often nicknamed (*) Pump.  Using the DS’s stylus caused the characters in Osu! Tatakae! Ouendan to engage in this activity.  This activity appears in the title of the best selling 3rd Party series for the Wii, and this activity was at the center of a popular Kinect launch title by Harmonix.  A long-running series titled for this activity added the Groove Radar in the 6th Mix entry in the series.  For 10 points, name this activity at the center of games like Space Channel 5, Elite Beat Agents and a Revolution arcade game where players match arrows with their feet.


ANSWER: Dancing [accept word forms]

4. The core of this band recorded the early tracks “The Only Girl” and “You Movin’” under the name of The Jet Set.  Their final minor hit, from the Easy Rider soundtrack, was a version of a song also made famous by the Doobie Brothers.  Besides “Jesus Is Just Alright”, this group’s album Younger Than Yesterday contained a track that claims if “your hair swung right” and “your pants too tight” you’ll become the titular icon.  One hit for this band behind (*) “Renaissance Faire” discusses a “rain gray town / known for its sound”, and has a chorus that mentions how “you’ll find that [the title place is] stranger than known”.  Roger McGuinn plays on their breakout single, while Dave Crosby would go on to co-write songs like “Eight Miles High”.  Finding success with “Turn! Turn! Turn!”, for 10 points, name this folk-rock group that gained fame with a rock cover of Dylan’s “Mr. Tambourine Man”.


ANSWER: The Byrds

5. Love interests on this show include Chester, who has a sizable pair of man boobs.  The second episode of this show saw one character get caught stashing a bloody tissue in an effort to prove that the man she’s dating is not her son.  A foreign-born character on this show formerly styled the eyebrows for Ryan Seacrest and Oprah, while another of the leads resents losing a (*) Daytime Emmy to Susan Lucci.  While trying to complete Item #121 from one character’s book, 200 Things Every Woman Should Do Before She Dies, the plane the protagonists are traveling on in its pilot episode makes an emergency landing in the title location.  In order for the protagonists to rent a house, they must retain caretaker Elka Ostrovsky.  Co-starring Jane Leeves and Valerie Bertinelli, for 10 points, name this TV Land sitcom starring Betty White, where three Hollywood women relocate to the titular Ohio city.


ANSWER: Hot in Cleveland

6. This character’s Indian alter-ego is killed by Nalin Oberoi after saving the hero’s love interest, Meera.  He once used the Nullifier to erase the memory of a relative of a woman he rented a room from.  Although he’s not Grim Hunter, in the ‘90s, this character was killed by Kaine and briefly replaced by his protege, Carolyn Trainer.  His marriage was broken up in the (*) “My Uncle... My Enemy?” serial, making him unsuccessful in eloping with the aunt of his chief foil.  In a film role, this man mentions working on tritium before turning to a life of crime.  In his initial appearance, he was described as “the most brilliant atomic-researcher in our country today”, and he organized Kraven, Vulture, Electro, Mysterio and Sandman into the Sinister Six.  Played on film by Alfred Molina, for 10 points, name this Spiderman villain characterized by his mechanical tentacles.


ANSWER: Dr. Octopus [or Doc Ock or Dr. Otto Gunther Octavius; accept first line buzz on Hari Oberoi; accept any underlined answer]

7. The protagonist of this film describes his life philosophy as “like a game of chess” but admits he doesn’t know how to play the game.  Late in this film, the protagonist breaks his leg while putting up a poster for an event titled “Life is Beautiful”.  Earlier, that protagonist had been arrested after filming a stunt performed at Disney Land.  One of the first scenes in this movie has the protagonist recounting how he was inspired by a relative who created (*) mosaics in the vein of Space Invaders, and that protagonist later adopts the moniker of Mr. Brainwash.  Early on, this film documents the career of Shepard Fairey.  Several critics have speculated that this film, which centers on filmmaker Thierry Guetta, is largely a hoax.  For 10 points, name this 2010 documentary about street art, subtitled A Banksy Film.


ANSWER: Exit Through the Gift Shop: A Banksy Film

8. This song titles a greatest hits album by an artist also known for “Right Hand Man”, a track that, like this song, originally appeared on the album, Relish.  For a cover of this song on his Emancipation album, Prince changed the lyrics to one word in its chorus to be “slave”.  The artist who made this song famous re-recorded it to be used as a theme song for a TV show co-starring (*) Jason Ritter as the hero’s paralyzed brother Kevin.  The singer of this song wonders, “What would you ask if you had just one question?”  During a performance in his volcano lair, Dr. Evil claims to have written this song in The Spy Who Shagged Me.   It contains lyrics like, “if [the central figure] had a face, what would it look like?” and the central figure is speculated to be “just a stranger on the bus / tryin’ to make his way home”.  For 10 points, name this Joan Osborne song which asks “What if God was just a slob like” the title common person.


ANSWER: “One of Us

9. Note: Answers must give the event and either the year or the two teams involved.  The second baseman who made the final out in this series for the losers managed the winners to their only other title 17 years later.  Don Buford led this series off with a homer to challenge the supposed pitching superiority of the winners, who reached this series after a dramatic 39-11 stretch run to beat the Cubs, punctuated by the (*) "Black Cat" game, as well as a victory over the Braves in the first-ever NLCS. Key plays in this series include diving catches by Ron Swoboda and Tommy Agee, as well as Gil Hodges presenting a ball with shoe polish that supposedly hit Cleon Jones.  Pitchers in this series included Nolan Ryan, Dave McNally, Jerry Koosman, Jim Palmer, and Tom Seaver.  Following a season in which the winners won over 73 games for the first time and became the first championship expansion team, name, for 10 points, this title series won by a certain “Miracle” team.


ANSWER: The 1969 World Series [or the World Series between the New York Mets and the Baltimore Orioles]

10. An Oscar-winning documentary about this industry by American Dream director Barbara Kopple featured women like Lois Scott.  A Dropkick Murphys song about people in this profession laments, “this’ll be the day I didn’t kiss my wife goodbye”.  Deak brings a stolen nuclear missile to a location where people in this industry work in Broken Arrow.  The Season 3 premiere of 30 Days saw Morgan Spurlock enter this profession.  Levels like “Winky’s Walkway” and  (*)“Stop & Go Station” are set in a location where people in this industry work according to the title of the second world from Donkey Kong Country.  A real-life figure in this industry named Edison Pena ran the New York City marathon in 2010.  This industry was chronicled in Harlan County, USA, and a novel centering on this industry saw Étienne Lantier organize a strike.  For 10 points, name this industry explored in Emile Zola’s Germinal.


ANSWER: Mining [accept synonyms and more specific types of mining]

11. In one role, this actress plays a character whose father, Al Lolly, says his car “smells like a wharf net” after her character has sex in it with a mattress salesman.  In another role, this actress states, “I’ve never let anyone drive my scooter before”, to which Carl Allen replies, “I’ve never let anyone kiss me on the stage of the Hollywood Bowl before”.  That role saw her playing Allison, who gets with a bank employee who (*) can’t say “no” played by Jim Carrey.  She also played a character who describes herself as Sid in a Sid and Nancy relationship and who is criticized by her boyfriend for liking Ringo Starr.  That character meets Tom Hansen while he’s working at a greeting cards company in the debut film of director Marc Webb.  For 10 points, name this actress who played the title character in (500) Days of Summer, and whose sister is the star of Bones.


ANSWER: Zooey (Claire) Deschannel

12. A show with this name saw the title character inspired to set up an after school boxing program at Monroe High School by his wife, played by Sheryl Lee Ralph.  One character with this first name ran a book store on Martha’s Vineyard but had his quiet life interrupted when Judd Hirsch’s Leo Wagonman moved in.  That character was played by (*) Bob Newhart on a short-lived ‘90s sitcom.  It’s not an adjective, but a character with this first name sometimes interacts with bunnies with names like Fuzzy and Herbert Nenninger and often upsets a dachshund named Hundley on a PBS cartoon.  On another show, a man who does not have this first name sets up the website I’m-Oscar.com to avoid getting confused with his bald convict brother who does have this name.  That character of this first name is married to Lucille on Arrested Development.  For 10 points, give this first name of the patriarch of the Jetsons family.


ANSWER: George

13. The music video for this song sees the band performing in a room covered with the same black and white head shots that decorate the cover of the single for this song.  This song followed the minor hit “Boom” on the album, Satellite.  One person described in this song “had no respect for herself” and “[found] love in all the wrong places”.  Another person “was never really (*) one of the guys / no matter how hard he tried” and ends up “[telling] the world how he felt / with the sound of a gat”. Singer Sonny Sandoval notes that he never thanked “my pops for all the talks / and the wisdom he shared”, and the bridge to this song questions, “Who’s to blame for the lives that tragedies claim?”  It was written after the band was delayed in traffic because of a school shooting.  For 10 points, name this P.O.D. song that proclaims “we are, we are” the titular young people.


ANSWER: “Youth of the Nation

14. In the ‘80s, Wesley Walls played some games on both defense and at tight end for this school, while in 1921 they lost in the Bacardi Bowl to the Havana Athletic Club.  This team probably lost a national championship after Billy Cannon returned a punt 89 yards against them, and they’d go 10 and 1 in 1959 while coached by the co-namesake of their current stadium.  This team defeated Oklahoma State in the Cotton Bowl following the 2003 season thanks to the 133 rushing yards put up by running back (*) Tremaine Turner.  This university is the alma mater of Deuce McAllister, and their current coach previously coached Arkansas; that coach is named Houston Nutt.  One of their more recent star quarterbacks famously declared he would not play for the Charges if drafted by them in 2004 and ultimately ended up with the Giants.  For 10 points, name this SEC school where Archie and Eli Manning played college ball.


ANSWER: University of Mississippi Rebels [or Ole Miss; accept any underlined answer]

15. One sidequest in this game involves taking the cheapest item out of each of three boxes in order to gain access to Jammer’s stash. Beating the captain of The Siren’s Call at a card game will unlock the duelist specialization while the arcane warrior can be unlocked by freeing a spirit from a phylactery. Another mission gives the player the power to temporarily transform into a mouse, burning man and golem while exploring a dream world. Players can choose to recruit a band of werewolves led by (*) Witherfang or the Dalish elves; both of which appear in an encampment where weapons can be enchanted by a dwarf named Sandal. Players can choose between six different origin stories at the start of this game and later can meet party members such as Sten, Morrigan and Alistair. Set in the land of Ferelden, for 10 points, name this 2009 fantasy RPG from BioWare in which the player joins the Grey Wardens to stop the Blight.


ANSWER: Dragon Age: Origins

16. A song that was ultimately cut from this musical states, “I’d hate to see that body in a body bag” and concludes “blood on the pavement will ruin your prom”.  In a song that did make it into this musical, the protagonist is told “it’s up to you” by the “rats on the street” who “all dance round my feet”.  Characters include Little Inez and the protagonist’s father, (*) Wilbur.  The original Broadway version cast Harvey Fierstein as a character who sings “You just can’t stop my knife and fork / When I see a Christmas ham”, and that song has Penny sing, “If they try to stop us, Seaweed / I’ll call the NAACP”.  It features the song “I Can Hear the Bells”, which is sung after the protagonist meets Link Larkin.  The aforementioned number “You Can’t Stop the Beat” takes place at a dance competition at a Baltimore TV station.  For 10 points, name this musical starring John Travolta as Tracy Turnblad’s mother.


ANSWER: Hairspray

17. This nation’s soccer team found success at the 1924 Olympics through employing ringlet formations and was led by a player nicknamed The Black Marvel.  A man sometimes known as the “Gardel of Soccer” holds the record of 31 goals scored for this team and is named Hector Scarone.  This team was victorious in the maracanazo match thanks to a game-winning goal by (*) Alcides Ghiggia, allowing them to win the 1950 World Cup over Brazil.  This nation earlier had a 4-2 victory over Argentina in the very first World Cup, which it also hosted.  Its current players include Luis Suarez, whose goal-line handball against Ghana allowed this team to advance to the semifinals on Penalties in 2010, and 2010 Golden Ball winner, striker Diego Forlan.  For 10 points, name this South American nation whose team wears a sky-blue kit and plays its home games in Montevideo.


ANSWER: Uruguay

18. This director’s first narrative film, which he later disowned, saw four soldiers, including one played by director Paul Mazursky, building a raft in an attempt to escape from behind enemy lines.  A later film by this director sees General Mireau order artillery gunners to fire at his own troops, including those under Colonel Dax, for failing to take an enemy hill in World War I.  Besides Fear and Desire and Paths of Glory, this director adapted a Thackery novel into a film where Lord Bullingdon seeks to destroy the marriage of the title (*) Irishman and Seven Years War deserter, played by Ryan O’Neal.  This director of Barry Lyndon and Lolita is also known for a film containing a character who is belittled for eating a jelly donut in the barracks; that character, nicknamed Gomer Pyle, later kills himself and Gunnery Sergeant Hartman.  For 10 points, name this director of Full Metal Jacket.


ANSWER: Stanley Kubrick

19. It’s speculated that producer Ralph Smart played Peter Brady, a man who gains this trait following an accident at the Castle Hill Research Lab on a ‘50s TV show.  INTERSECT agent Sam Casey had a watch that warded off this trait on NBC’s Gemini Man.  Ord possessed this trait when scared on Dragon Tales, while the quick silver gland provided this trait to (*) Darien Fawkes on an early 2000’s Sci-Fi Network show.  Another character who possesses this trait is almost captured along with Peter Petrelli by his former partner Noah Bennet; that character is Heroes’ Claude Rains.  On film, Dr. Sebastian Caine intentionally gives himself this property after finding success with a serum given to a gorilla named Isabelle; Caine was played in that film by Kevin Bacon.  For 10 points, name this property possessed by the protagonist of Hollow Man.


ANSWER: Invisibility [accept equivalents]

20. Prior to becoming famous as a solo artist, this man co-wrote “Dancing in the Streets” with William Stevenson.


He sang lyrics like “what good is a flier if he don’t have a plane” in “What Good Am I Without You?”, a duet with Kim Weston.  He’d more famously team up with Weston in a song where he notes, “two can make a dream so real” and “two can see how it really feels”.  In another duet he begs, “Mary, (*) won’t you let me get on your good side?”  One of his biggest hits was the title track of an album containing songs like “Flyin’ High (In the Friendly Sky)” and pleads, “picket lines and picket signs, don’t punish me with brutality”.  Another staple tune for this artist of “It Takes Two” and “What’s the Matter with You Baby” sees the singer proclaim that he’s been “tryin’ to hold back this feeling for so long”.  For 10 points, name this artist behind “Sexual Healing” and “Let’s Get It On”.
ANSWER: Marvin Gaye [or Marvin Pentz Gay, Jr.]

21. This was the first film to feature an actor named Ade, who was originally a security guard on set; Ade plays a Jamaican named Tyrone paired with Sol and Vinnie in this film.  One character in this film defines the word “nemesis” as “a righteous infliction of retribution manifested by an appropriate agent”.  Another character gives a soliloquy about (*) genitalia, declaring “there are two types of balls … big brave balls and little mincey faggot balls”.  The narrator of this film gets his name from the airline that his parents met on.  Mike Reid plays Doug “the Head” Denovitz, a man who pretends to be Jewish in this film.  One subplot in this film involves a bet made by a Russian gangster named Boris the Blade on a fight involving Mickey, a boxer played by Brad Pitt.  It was an early role for Jason Statham, who played the narrator, Turkish.  For 10 points, name this 2000 Guy Ritchie film about a diamond heist.


ANSWER: Snatch

Bonuses


1. This artist can be seen wearing suspenders and holding a black coat in a Robert Maplethorpe picture used as the cover art for her debut album, Horses.  For 10 points each:
[10] Identify this artist behind songs like “Redondo Beach” and “Gloria”.
ANSWER: (Patricia Lee) “Patti” Smith
[10] The CD version of Horses contained a cover of this song by The Who as a bonus track.  The singer of this song states, “people try to put us down / just because we get around”.
ANSWER: “My Generation
[10] Before releasing Horses, Smith added a spoken word intro discussing Patty Hearst and the Symbionese Liberation Army before starting into this song.  The title character of this song is asked,“where you going with that gun in your hand?”
ANSWER: “Hey Joe

2. Chi McBride voiced Big Mike, one of the named title character’s co-workers at a Detroit auto plant on this show.  For 10 points each:


[10] Identify this show, which also featured a henchman named Smeck.
ANSWER: God, The Devil and Bob
[10] Bob on God, The Devil and Bob was voiced by French Stewart, probably best known for playing an alien masquerading as Harry Solomon on this sitcom.  His character received communications from the Big Giant Head on this sitcom.
ANSWER: 3rd Rock from the Sun
[10] In 2011, the unaired episodes of God, The Devil and Bob were shown on Adult Swim, alongside original shows like this one, whose characters include the transgendered Alice and the oft-captured Jacknife.
ANSWER: Superjail!

3. Identify the following about some baseball players included on FoxSports.com's list of 10 players who didn't deserve a spot in an All-Star game, for 10 points each.


[10] This man earned a spot in 1991 despite hitting just .241 in the first half of the season.  The fans probably voted him in due to his 1990 season, which saw him win the AL Rookie of the Year award with the Indians.
ANSWER: (Santos) “Sandy” Alomar, Jr. [or Santos Alomar Velázquez]
[10] In the 1996 All-Star Game, Ken Caminiti hit a home run off of this team’s Roger Pavlik.  Pavlik ended the season with a 5.19 ERA for the year, and Pavlik’s teammates on this team in 1996 included third baseman Dean Palmer.
ANSWER: Texas Rangers [accept either underlined answer]
[10] Number 2 on the list was this Red Sox catcher's 2008 appearance.  He hit an abysmal .122 in June before climbing his way up to a still-terrible .218 batting average at season's end.
ANSWER: Jason Vartiek

4. Identify some stuff about coupons, for 10 points each.


[10] This coupon website reportedly rejected a buyout offer of 5.3 billion dollars from Google in late 2010.  It’s a rival of Living Social.
ANSWER: Groupon.com
[10] Prior to becoming a series on this network, the show Extreme Couponing began with a special featuring a woman who claimed to have purchased over $600 worth of goods for less than $3.  Other reality shows on this network include the US version of What Not to Wear.
ANSWER: TLC [or Travel and Living Channel]
[10] Wikipedia’s terrible entry on coupons claims that coupons were innovatively used by C. W. Post to sell this cereal to customers.  Made into a New England ice cream, for a long time it was promoted with the slogan, “Fills you up, not out”.
ANSWER: Grape-Nuts

5. Identify the following about the filmography of Chris Columbus, for 10 points each.


[10] Before directing the first Harry Potter film, Columbus had his greatest success with this movie.  Villains played by Daniel Stern and Joe Pesci must overcome booby traps laid by Kevin McCallister in this first installment in a noted series of Christmas movies.
ANSWER: Home Alone
[10] Tom Arnold plays Marty, a man whose wife keeps having baby girls in this 1995 film.  It centers on a child psychologist played by Hugh Grant who gets Julianne Moore’s character pregnant.
ANSWER: Nine Months
[10] Oliver Platt’s character shakes things up in this 1999 movie by telling the title character, Andrew, that he can change him to be more like Sir, Ma’am and Portia, the family he lives with.  “Sir” was played by Sam Neill in this film.
ANSWER: Bicentennial Man

6. They included the track “The Story of the Hare Who Lost His Spectacles” on their critically panned 1973 album, A Passion Play.  For 10 points each:


[10] Identify this British band behind albums like War Child.
ANSWER: Jethro Tull
[10] Jethro Tull are probably best known for this 1971 album, which contained tracks like “Mother Goose” and “Cross-Eyed Mary”.  The title track opens by describing a man, “Sitting on a park bench / eyeing little girls with bad intent”.
ANSWER: Aqualung
[10] Tommy Iommi briefly replaced Mick Abrahams in Jethro Tull but is better known for playing guitar in this band, once fronted by Ronnie James Dio.  They had hits with songs like “War Pigs”.
ANSWER: Black Sabbath

7. Since you have surely been reading Sebastian Pruiti’s blog, NBA Playbook, non-stop, demonstrate that knowledge by answering some questions about basketball strategy, for 10 points each.


[10] Formerly illegal in the NBA, this defensive tactic involves guarding a particular area of the court rather than a particular player.
ANSWER: zone defense
[10] This offensive play involves one player setting a screen for the ball handler, then moving to an open area for a jump shot rather than rolling to the basket.
ANSWER: pick and pop
[10] In this type of screen, notably utilized repeatedly during the finals by the Mavericks, multiple players set picks close to each other, giving the ball handler more room to operate.
ANSWER: staggered screen

8. Identify the following about some free-to-play MMOs, for 10 points each.


[10] After getting rid of its monthly fee, the MMO based in this universe put out an amusing ad where a character proclaims, “You shall not pay!”  Epic quests in that game based on this series of books include you looking for the Nazgul and meeting up with Aragorn.
ANSWER: The Lord of the Rings
[10] This popular browser-based game by Jagex Game Studios takes place in the world of Gielinor.  If you’re willing to pay for stuff, you can get a Cape of Accomplishment.
ANSWER: RuneScape
[10] This game has been free to play since 2009.  Its updates, termed modules, have included “Sentinels of Stormreach” and “Prisoners of Prophecy”, and some of the quests in this game have been narrated by Dave Arneson.
ANSWER: Dungeons & Dragons Online: Eberon Unlimited [prompt on “DDO”]

9. Identify the following about the non-Odd Couple career of Tony Randall, for 10 points each.


[10] Although he played serious in No Down Payment, Randall brought a comic perspective to this character in The Alphabet Murders.  Peter Ustinov also played this Belgian in a film where Linnet Ridgeway is killed in Egypt.
ANSWER: Hercule Poirot [accept either underlined answer]
[10] Randall played a PR man in Let’s Make Love, a film Barry Monush calls “one of those unfortunate movies that became a nightmare to shoot because of [this actress’] participation in it”.  She’s probably best remembered for a scene where she’s wearing a white dress in The Seven Year Itch.
ANSWER: Marilyn Monroe [or Norma Jeane Mortenson or Norma Jean Baker]
[10] Randall was tasked with moving part of the body in a scene from this 1972 film by the director of Midnight in Paris, based on a book by David Reuben.  Vignettes in this film include one in which Gene Wilder copulates with a sheep titled “What is Sodomy?”  
ANSWER: Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask)

10. Identify the following about Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, a recently published 2,400 food encyclopedia, for 10 points each.


[10] Modernist Cuisine was written by Nathan Myhrvold, who used to be the CTO of this company.  This technology company recently bought Skype and used to publish Encarta.
ANSWER: Microsoft
[10] Myhrvold was inspired to write the cookbook after engaging in a discussion about this modernist cooking technique.  You may have seen Richard Blais use this technique to cook a lamb on Iron Chef America, and a thermal immersion circulator is often used to cook food for a long time at low temperatures in plastic bags in this process.
ANSWER: Sous-vide
[10] The forward to Modernist Cuisine was written by Ferran Adria, who runs this highly acclaimed restaurant in Catalonia.  It’s consistently topped Restaurant magazine’s Top Restaurant list.
ANSWER: El Bulli

11. Although the majority of Prime Time TV programs began broadcasting in color for the 1965-66 TV season, a few did not.  Identify the following about some such shows, for 10 points each.


[10] This show that began broadcasting in that season was filmed in black and white partially because its special effects weren’t possible in color.  Larry Hagman played astronaut Tony Nelson opposite a character who lived in a bottle on this show.
ANSWER: I Dream of Jeannie
[10] This man’s variety show, the American Scene Magazine, was broadcast on Saturday night in black and white.  He hosted the Cavalcade of Stars on the DuMont Network and in the ‘80s played conman Fargo Gondorff in The Sting II.
ANSWER: Jackie Gleason [or Herbert Walton Gleason, Jr. or John Hebert Gleason]
[10] Airing in black and white on Wednesdays, this program starred former Zorro actor Guy Williams as patriarch John and former Lassie mom June Lockhart as matriarch Maureen.  It was remade into a film starring Matt LeBlanc as Don West.
ANSWER: Lost in Space

12. One of their hits demands, “Gayboy, Gayboy, be more cheeky with me”.  For 10 points each:


[10] Identify this band behind hits like “All the Things She Said” and “Ne Ver', Ne Boysia”, the latter of which earned them 3rd in the 2003 Eurovision contest.
ANSWER: Tatu
[10] Actual lesbians Tegan and Sarah are a band from this country, whose other indie bands include Japandroids and the Grammy-winning group, The Arcade Fire.
ANSWER: Canada
[10] Tegan and Sarah both contributed to different songs by this punk rock band, who put tracks like “The Politics of Starving” and “I Still Love You Julie” on their debut full-length from 2002, Reinventing Axl Rose.  Fronted by Tom Gabel, their album White Crosses contained the song “I Was a Teenage Anarchist”.
ANSWER: Against Me!

13. Although he lost all three of the matches he played in 1990, the following year this man made it all the way to the semi-finals of the US Open before falling to Jim Courier at age 39.  For 10 points each:


[10] Identify this only man to win the US Open on three different surfaces, and who was once banned by Arthur Ashe from playing in the French Open because he was also playing on the WTT.
ANSWER: (James Scott) “Jimmy” Connors
[10] One such US Open victory for Connors came against this man in 1976.  This Swede was more dominant at Wimbledon and the French Open, combining for 11 singles titles at those events.
ANSWER: Bjorn (Rune) Borg
[10] Connors defeated Martina Navratilova in the third Battle of the Sexes match after Navratilova supposedly turned down an offer to play this man.  He beat Arthur Ashe to win the 1972 US Open and won some doubles championships with fellow countryman Ion Tiriac.
ANSWER: Ilie Nastase

14. She earned an Oscar nomination for her role in The More the Merrier and was the only sane person in the Sycamore family in You Can’t Take it With You.  For 10 points each:


[10] Identify this actress who played a chief of staff named Clarissa Saunders in a noted 1939 film.
ANSWER: Jean Arthur [or Gladys Georgianna Greene]
[10] This was the aforementioned Frank Capra film where Jean Arthur played Clarissa Saunders.  At its climax, the title politician collapses while delivering a filibuster.
ANSWER: Mr. Smith Goes to Washington
[10] This actor played the titular Distinguished Gentleman in a 1992 sort-of remake of Mr. Smith Goes to Washington. In another film role, he played a character named “G” who helped revive the Good Buy Network.
ANSWER: (Edward Regan) “Eddie” Murphy

15. The title rapper of this song asks, “When your album sales wasn’t doing too good / Who’s the Doctor they told you to go see?”  For 10 points each:


[10] Identify this single from the album 2001, which features a hook by Eminem stating, “Nowadays everybody want to talk like they’ve got something to say … and motherfuckers act like they [performed the titular action]”.
ANSWER: “Forgot About Dre
[10] “Forgot About Dre” preceded this other track on 2001, whose title derives from a lyric in “Nuthin’ But a “G” Thang”.  Nate Dogg states “smoke weed everyday” on its outro, while in its first verse Snoop Dogg admits he “[slipped] my ho a forty-fo’, and she got in the back do’”.
ANSWER: “The Next Episode
[10] This artist was featured on “Lolo” and “What’s the Difference” from 2001.  This rapper is known for songs like Paparazzi” and “What U See Is What U Get”, and played Zeke, a dude who helps Darius Stone hijack a truck full of “government cheese” in the second xXx [“Triple X”] film.
ANSWER: Xzibit [or Alvin Nathaniel Joiner IV]

16. Identify the following about animals playing football, none of which involve the Puppy Bowl, for 10 points each.


[10] This athlete and his dog Nitus are strangely lending their names to a dog football game on the Wii.  With college QB Willie Totten, he was part of the “Satellite Express” at Mississippi Valley State University.
ANSWER: Jerry (Lee) Rice
[10] The first sequel in this film series, subtitled Golden Receiver, involved the title character playing football.  Other entries have included Seventh Inning Fetch.
ANSWER: Air Bud
[10] In this 1976 live-action Disney film, Ed Asner’s character hires the title soccer-playing mule to kick field goals for his lousy team.
ANSWER: Gus

17. Identify the following about the Clock Play, for 10 points each.


[10] This Dolphins quarterback yelled “Clock! Clock! Clock!” before faking a throw into the ground and instead putting up a touchdown pass.  He’s now on The NFL Today on CBS.
ANSWER: (Daniel Constantine) “Dan” Marino, (Jr.)
[10] Marino’s pass went to this receiver, who should have been covered by Jets cornerback Aaron Glenn.  His son of the same name ran for two touchdowns in a game played against the Longhorns on January 7th, 2010.
ANSWER: Mark Ingram, Sr.
[10] The Clock Play may not have been necessary had this other Dolphins receiver not fumbled a punt earlier in the quarter.  He recently won a malpractice suit against Dolphins physician John Uribe who cleared him to play when his ultimately career-ending toe injury was not actually healed.
ANSWER: (Otis James) “O. J.” McDuffie

18. Two of the more infamous contestants on this show included the Popsicle Twins, and it was adapted into a notoriously poor movie in 1980.  For 10 points each:


[10] Identify this variety show featuring celebrity judges like Jamie Farr and Arte Johnson.  It was hosted by Chuck Barris.
ANSWER: The Gong Show
[10] The Gong Show was briefly revived on Comedy Central with this man as the host.  He’s better known for getting smashed in a bunch of different bars on another Comedy Central show, Insomniac.
ANSWER: Dave Attell
[10] This actress had a small role as the adult Tuvia in George Clooney’s Gong Show movie, Confessions of a Dangerous Mind.  More recently, she played Dr. Ryan Clark, daughter of some missionaries on Off the Map and was Stacey in Big Wolf on Campus.
ANSWER: Rachelle (Marie) Lefevre

19. The hero of this novel learns about the title creatures through a conversation with Edgar Allen Poe, and one of those supernatural beings kills his son, Willie.  For 10 points each:


[10] Identify this novel by Seth Grahame-Smith about the titular axe-wielder.
ANSWER: Abraham Lincoln, Vampire Hunter
[10] Abraham Lincoln: Vampire Hunter is Seth Grahame-Smith’s follow-up to this work that arguably set off the fantasy-classical literature mash up trend.  Elizabeth Bennet and Mr. Darcy fight off a lot of undead people in this novel.
ANSWER: Pride and Prejudice and Zombies
[10] Quirk Books, the publisher of Pride and Prejudice and Zombies, also published this 2010 work by Ben H. Winters.  Sub-plots involve a terrorist group called the UnConSciya, and Levin is cast as a miner of groznium in this work.
ANSWER: Android Karenina

20. Probably the most amusing scene in this movie sees the protagonist mistake a waste-disposal tank for an atomic bomb.  For 10 points each:


[10] Identify this comedy, where the title character tells his life story--including how he lost his parents at the Grand Canyon at age 8--to a radio DJ named Zander Kelly played by Dennis Miller.
ANSWER: Joe Dirt
[10] The title role of Joe Dirt was played by this man, who spent much of the 90s playing the straight man to Chris Farley in films like Black Sheep and Tommy Boy.
ANSWER: David (Wayne) Spade
[10] This actress played Jill in Joe Dirt and Tina Armstrong in the Dead or Alive movie.  She’s probably best known for playing a sitcom character who became the surrogate mother for her half-sister Liberty.
ANSWER: Jamie (Elizabeth) Pressly

21. Identify the following about some college football players on the 2006 All-American team, for 10 points each.


[10] In addition to being named an All-American quarterback, this Ohio State player won the 2006 Heisman Trophy.  He’s been less successful with the Ravens and 49ers.
ANSWER: Troy Smith
[10] This player was elected an All-American running back along with Steve Slaton.  There was a kerfuffle about someone purchasing an Escalade for him before the 2008 Cotton Bowl, and he sometimes ran in Wildcat formations with college teammate Felix Jones.
ANSWER: Darren McFadden
[10] Jarret Dillard helped this school advance to their first bowl game since 1961’s Bluebonnet Bowl.  They’re currently coached by David Bailiff.
ANSWER: Rice University Owls [accept either underlined answer]

Download 63.66 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©ininet.org 2022
send message

    Main page