Pool Play Round 1 9: 20: 00 am



Download 1.5 Mb.
Page1/26
Date19.10.2016
Size1.5 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26


Pool Play - Round 1

9:20:00 AM


Tossups

1

2

Question 1. Where does the next batter wait for his turn at bat in baseball?

Answer: In the on-deck circle



10

10










Question 2. How many points are scored for a football field goal?

Answer: 3



10

10










Question 3. Which American president has a varied career as a Navy officer, nuclear engineer, successful farmer, businessman, and governor?

Answer: Jimmy Carter



10

10










Question 4. What instrument was the first means of telling time?

Answer: Sundial



10

10










Question 5. The Alamo in San Antonio, Texas, served as a fort, and many men died defending it. What was the Alamo before it was turned into a fort?

Answer: Mission or church or convent or hospital



10

10










Question 6. What South American country is largest on the continent?

Answer: Brazil



10

10










Question 7. A shaggy, gigantic, manlike creature is known as Sasquatch to the Pacific Northwest Indians. What do we call this legendary creature?

Answer: Bigfoot



10

10










Question 8. An ailing worker rescued by Canadian pilots from what place, after five days of weather delays, is back in the USA?

Answer: The South Pole



10

10










Question 9. I'll name the first half of three famous pairs, and you name the other half: Sacco and ________; Tweeldedum and __________; Amos and ____.

Answer: (In order) Vanzetti, Tweedledee, Andy



10

10










Question 10. Keith Lockhart is the current conductor of which orchestra, previously under the baton of such notables as Arthur Fiedler and John Williams?

Answer: Boston Pops Orchestra (He also serves as conductor of the Utah Symphony Orchestra.)



10

10










Question 11. An adjective modifies a noun. What three parts of speech does an adverb modify?

Answer: Verb, adjective, or another adverb



10

10










Question 12. An alphabetized list of the fifty states of the Union would begin with Alabama and end with what state?

Answer: Wyoming



10

10










Question 13. Madison Avenue represents the American advertising industry. Another New York street represents American finance and the stock market. What is it?

Answer: Wall Street



10

10










Question 14. What is the difference between cavalry and Calvary?

Answer: Cavalry is a mounted military unit. Calvary is the hill where Jesus Christ was crucified.



10

10










Question 15. Prince Henry the Navigator

Answer: Portuguese



10

10










Question 16. The United States Supreme Court opens on the traditional first Monday in October. How many justices are there on the Court?

Answer: 9



10

10










Question 17. Antoine Lavoisier has been called the Father of Modern Chemistry. Who is called the Father of Psychoanalysis?

Answer: Sigmund Freud



10

10










Question 18. THE WALRUS AND THE CARPENTER is a ballad depicting the trials and tribulations of some oysters. Who wrote the poem?

Answer: Lewis Carroll



10

10










Question 19. Stone Mountain, Georgia, measures about two miles long, one mile wide, and is the largest stone mountain in North America. What kind of stone is it?

Answer: Granite



10

10










Question 20. Saudi Arabia’s religious police have declared what dolls a threat to morality, complaining that the revealing clothes of the toy—already banned in the kingdom—are offensive to Islam?

Answer: Barbie



10

10










Question 21. A baseball player comes to the plate 5 times. He is hit by a pitch, he strikes out, he draws a base on balls, he singles, and he knocks a sacrifice fly. What is his batting average for the game?

Answer: .500



10

10










Question 22. The first commercially successful steamboat was designed and built by Robert Fulton. What was the name of the vessel?

Answer: Clermont



10

10










Question 23. Ben is 9 years old; Sam is 7; Greg, 4; and Marvin, 8. What is the average age of these four boys?

Answer: 7



10

10










Question 24. A father and son made wings of wax and flew with them. The son flew too close to the sun, which melted the wax, and he plunged to his death. Can you identify this mythological pair?

Answer: Daedalus and his son Icarus



10

10










Question 25. Numerous new Internet “foliage cams” are giving viewers daily or weekly updates as well as live looks at what annual event, popular especially in New England?

Answer: The changing of the autumn tree colors



10

10










Question 26. In 1628, an English doctor demonstrated how the human blood circulates. Who was he?

Answer: William Harvey



10

10










Question 27. What unit of mass is abbreviated by the letters kg?

Answer: Kilogram



10

10










Question 28. It's the eighth largest country in the world. Its neighbors are Bolivia and Paraguay to the north; Chile to the west; Uruguay to the east; and Brazil to the northeast. What is the country?

Answer: Argentina



10

10










Question 29. How many others were crucified with Jesus Christ?

Answer: 2



10

10










Question 30. Is the heroine of PETER PAN named Becky Sharp, Wendy Darling, Dorothy Gale, or Lorna Doone?

Answer: Wendy Darling



10

10










Question 31. Ted Turner has started a restaurant chain, Ted's Montana Grill, where he is turning what animals into burgers and, in the process, hoping to build what he calls "another great fortune"?

Answer: Bison (Accept buffalo.)



10

10










Question 32. The United States participated in World War II for a period of how many years: one, two, three, or four?

Answer: Four



10

10










Question 33. AROUND THE WORLD IN 80 DAYS, JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH, THE MYSTERIOUS ISLAND, and 20,000 LEAGUES UNDER THE SEA, are all books that have been made into adventure movies. Do you know the 19th century French author who wrote the novels?

Answer: Jules Verne



10

10










Question 34. Known as the crossroads of the Pacific, this port city serves as the stopping point for ships and planes crossing the Pacific Ocean. Located on the island of Oahu, it is the capital and largest city of Hawaii. Name the city.

Answer: Honolulu



10

10










Question 35. What world leader said that he would have resigned had there been any truth to a report that his government had embellished an intelligence dossier on Iraq with dubious information?

Answer: British Prime Minister Tony Blair



10

10










Question 36. What TV quiz show did blind sportswriter Eddie Timanus become a five-day champion on, in 2001?

Answer: Jeopardy



10

10










Question 37. What period of the year begins on Ash Wednesday and ends on Easter Sunday?

Answer: Lent



10

10










Question 38. What do we call a natural electrical discharge in the sky?

Answer: Lightning



10

10










Question 39. Sometimes it is possible to use exact numbers, but when numbers become very large or change very fast, exact numbers may be impossible to arrive at. Data is often reported in this way. What mathematical term describes these estimates?

Answer: Rounded numbers



10

10










Question 40. Who had a teddy bear named Winnie the Pooh?

Answer: Christopher Robin



10

10










Question 41. Who attempted to turn West Point over to the British in 1780?

Answer: Benedict Arnold



10

10










Question 42. Prior to this year’s victory over the Atlanta Braves, when was the last time the Chicago Cubs won a postseason series?

Answer: 1908



10

10











Download 1.5 Mb.

Share with your friends:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26




The database is protected by copyright ©ininet.org 2020
send message

    Main page